ETV tütarlastekoor laulis Singapuris neljas keeles

2. dets. 2016 Aarne Saluveer ETV tütarlastekoori dirigent, Tallinna Georg Otsa muusikakooli direktor - Kommenteeri artiklit

 

Eesti Televisiooni tütarlastekoor on tagasi edukalt kontsertreisilt Singapuri. Seekord tutvustati eesti kultuuri, haridust ja ajalugu eri sihtgruppidele: hariduseliidist ja poliitikutest kuni noorte muusikaõppuriteni.

14. novembril esitati Singapuri kunstide kooli kontsertsaalis koos paarisajaliikmelise kohalike noorte muusikute kooriga Cyrillus Kreegi, Veljo Tormise, Olav Ehala, Pärt Uusbergi ja Singapuri heliloojate teoseid. Loomulikult laulsid Singapuri noored eesti laule eesti keeles, ja seda peast. ETV tütarlastekoor laulis aga sealseid laule kõigis neljas kohalikus riigikeeles: inglise, tamili, kantoni ja malai.

Publik, kelle seas oli Singapuri muusikaelu võtmefiguure, kuulas eesti muusikat suure huviga ning avaldas aplausiga soovi lisapaladeks. Tütarlastekoorile saadetud kirjades märgiti, et nende laul puudutas nii muusikaõpetajate, heliloojate, dirigentide kui ka koolijuhtide südameid. Loodeti, et ETV tütarlastekoor jätkab sildade ehitamist kultuuride vahele.

Teisel päeval korraldas Eesti aukonsul Sonny Aswani koorile vastuvõtu, millel osalesid mitmed Aasias elavad ja töötavad eestlased, sh EAS-i esindaja Indrek Pällo.

Kolmandal päeval esinesime Singapuri ühel tähtsaimal haridusfoorumil „STAR Arts Conference”, mis toimus Grand Coppthorne’i konverentsisaalis. Enam kui tuhande Singapuri osaleja hulka kuulusid haridusminister Ng Chee Meng, rahvusgalerii ja Overseas United Banki nõukogu esimees Hsieh Fu Hua ja teised Singapuri olulised haridus- ja kultuuriinimesed.

Ilmselt jättis ETV tütarlastekoori esinemine väga hea mulje, sest koori lahkumisel oli neid lennujaama saatma tulnud arvukalt meistrikursustel osalenud noori muusikuid. Oli suur üllatus, et kell üheksa õhtul tuli nii suur grupp Eesti koori ära saatma. Kõige liigutavam oli, et nad kandsid selgeksõpitud eesti laule ette meie oma laulupeo formaadis.

Singapuri delegatsioon käis eelmisel aastal Eestis ja viis ennast üsna põhjalikult kurssi Eestis toimuvaga. Muuhulgas selgus, et Singapuri riigieelarve kaks kõige põhilisemat kuluartiklit on riigikaitse ja haridus. Meilt on nad saanud eeskuju nii muusikahariduse taseme kui ka selle sisu osas – meil on muusika eelkõige vaimsuse kujundaja. Singapuri konverentsil enne meid esinenud sealne haridusminister on vist kõige mõistlikum selle ala tippjuht, keda olen kuulnud oma kogukonnale kõnelemas. „Miks peab nii kõrgel majanduslikul järjel olev maa panustama veelgi enam kunstiharidusse?” esitas ta küsimuse. Ja vastas ise: „Sest inimene ei ela ainult leivast.”


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!