Magistrantide õppevideod aitavad eakatel Euroopa Liitu paremini mõista

15. dets. 2016 - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi Euroopa õpingute kursuseprojektis valmisid Euroopa Liidu teemal vanemaealistele suunatud õppevideod.

2016. aasta sügisel korraldasid magistriõppe üliõpilased küsitluse, millest selgus, et vanemaealised inimesed tunnevad küll suurt huvi Euroopa Liidu ja sellega seotu vastu, kuid meedia käsitlustest teema avamisel alati ei piisa. Nii tekkis tudengitel idee filmida õppevideod, mis aitaksid Euroopa Liitu ja selles süsteemis toimuvat paremini mõista.

Loengute eesmärk on tutvustada Euroopa Liidu institutsioone ning suurendada teadlikkust EL-i poliitikatest ja nende mõjust Eestile. Loengud nagu „Mis juhtuks, kui Eesti lahkuks Euroopa Liidust?” või „Mis asja Ansip ja teised eestlased Brüsselis ajavad?” on üles ehitatud nii, et teemad säilitavad olulisuse ka pikema aja vältel. Videod on suunatud eelkõige Tartu ülikooli väärikate ülikoolis osalevatele inimestele eesmärgiga edendada elukestvat õpet, kuid jäävad internetis saadavaks ka kõigile teistele huvilistele.

Projektimeeskonna liige magistrant Otti Eylandt toonitas, et tegu pole niivõrd klassikaliste loengutega, kuivõrd lühikeste, kuni 25-minutiliste vestlussaadetega, kus oma ala eksperdid vastasid just neile küsimustele, mida küsitluses osalenud teada olid tahtnud. „Teadlikkuse tõstmine aitab vanemaealisi paremini mõista Euroopa Liitu puudutavaid päevakajalisi arutelusid ja suurendab nende kaasarääkimise võimet eri teemadel. Projekti tehnilise lahenduse ja metoodika väljatöötamisel püüdsime arvestada, et e-lahenduste kasutamine õppes võib olla antud sihtgrupile tundmatu või tekitada võõristust,” sõnas Eylandt.

Projekt valmis Euroopa õpingute magistriõppekava aines „Arenguseminar” ja videotes astuvad ekspertidena ülesse mitmed tuntud Eesti poliitikuid, nagu Siim Kallas, Siiri Oviir ja Andres Tarand ning paljud teised oma valdkonna tipptegijad. Kursusetöö tulemusi esitletakse huvilistele kevadsemestril TÜ väärikate ülikoolis ning Tallinna ülikoolis.

Videod on leitavad nii siit kui ka Youtube’ist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!