„TeadusEST 2016” kutsub teadlasi teaduselu arengute üle arutlema

7. dets. 2016 Eesti teadusagentuur - Kommenteeri artiklit

Homme, 8. detsembril kogunevad teadlased ja teaduspoliitika kujundajaid teadusfoorumile „teadusEST 2016”. Tartus Dorpati konverentsikeskuses toimuva foorumi keskmes on teaduse rahastamine. Foorumit saab jälgida otseülekandena interneti vahendusel ERR-i teadusuudiste portaalis Novaator ja Tartu ülikooli veebikanalis UTTV kella 13.45‒18.

Foorumi üks keskne teema on uurimistoetuste ja baasfinantseerimise uus kontseptsioon, mille töötas välja Eesti teadusagentuur tänavuse aasta algusest kuni septembri lõpuni toimunud arutelude käigus, kaasates eksperte eri huvirühmadest.

„Tänast teaduse riiklikku rahastamise süsteemi iseloomustab teadus- ja arendustegevuse projektipõhisus ja väga suur sõltuvus Euroopa Liidu tõukefondidest ning edukate riikidega võrrelduna madal teadus- ja arendustegevuse investeeringute tase. See pole Eesti teadusasutusel võimaldanud arendada teadlaskarjääri mudelit, mis muuhulgas toetaks teadlaste koostööd ettevõtetega ja rahvusvahelist mobiilsust, soodustaks nende teadmussiirde- ja innovatsioonialast enesetäiendamist, sh ettevõtlussektoris, ja motiveeriks noori valima teadlase või inseneri ametit,” selgitas Eesti teadusagentuuri juhatuse esimees Andres Koppel praegusi teaduselu murekohti.

„Uurimistoetuste ja baasfinantseerimise uues kontseptsioonis käsitletakse neid kitsaskohti ja pakutakse välja teaduse rahastamise süsteemi, kus igal instrumendil on oma roll, kuid need kõik moodustavad kokku sidusa ja kooskõlaliselt toimiva terviku,” võttis Koppel kavandatavate muudatuste eesmärgi kokku.

Teadlaste tagasiside on oodatud

Kontseptsiooni järkjärgulise rakendamisega on plaan alustada 2017. aastal. Edukas rakendamine sõltub kõigi asjaosaliste kaasamõtlemisest ja toetusest. Siinkohal kutsume üles uuenduste plaaniga tutvuma ja tagasisidet andma. Tagasisidevormi leiab siit.

Teadusfoorumil astuvad üles haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Indrek Reimand, Tallinna tehnikaülikooli rektor akadeemik Jaak Aaviksoo, Tartu ülikooli rektor Volli Kalm, Eesti teadusagentuuri juhatuse esimees Andres Koppel, keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi keskkonnatoksikoloogia labori juhataja ja uurija-professor Anne Kahru ning Cambridge’i ülikooli järeldoktor (astrofüüsika) Mihkel Kama. Samuti on kavas osalejate eelregistreeritud lühiettekanded, et avaldada oma mõtteid ja esitada küsimusi nii ettekandjatele kui ka ühisaruteluks.

Lisainfo:

Teadusfoorumi „teadusEST 2016“ kava

Uurimistoetuste ja baasfinantseerimise uus kontseptsioon

Tagasisidevorm uurimistoetuste ja baasfinantseerimise uuele kontseptsioonile


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!