UNESCO ühendkoolide konverents Tallinna tehnikagümnaasiumis

6. dets. 2016 Ave Teder Tallinna tehnikagümnaasiumi arendusjuht - Kommenteeri artiklit
Vanalinnamängu üks grupp.

Vanalinnamängu üks grupp.

1.detsembril oli tehnikagümnaasiumis UNESCO ühendkoolide konverents kultuuripärandi teemal. Koos Tallinn tehnikagümnaasiumiga (TTG) osales 12 kooli, kokku 40 inimest, kaugemalt tulijad Narvast, Valgast, Noarootsist. Sellise ürituse korraldamise idee tuli mõttest, et UNESCO on organisatsioon, mis pöörab suurt tähelepanu maailmapärandile. Eestist on maailmapärandi nimistus Tallinna vanalinn ja Struve geodeetiline kaar.

UNESCO ühendkoole on Eestis 21. Tegutsetakse juba aastaid. UNESCO ühendkoolide tegevuse koordineerija Eestis on Johanna Helin. Lähemalt saab lugeda UNESCO ERK kodulehelt. Ühendkoolide suurüritused on ÜRO simulatsioon ja teaduskonverents. Kultuuripärandile pühendatud tegevus õpilaste tarbeks toimus esmakordselt.

Johanna Helini ja Madli Rossi UNESCO ERK-st abiga ning suurepäraste esinejate toel saigi konverents teoks – Margit Siim (UNESCO ERK kultuuriprogrammide koordinaator) ja Leelo Isidora Viita (rahvakultuuri keskuse vaimse kultuuripärandi osakonna juhataja) rääkisid UNESCO ja kultuuripärandi seosest ning Eesti vaimsest kultuuripärandist. Vaimse kultuuripärandi nimistus on Eestist kirjas Kihnu kultuuriruum, laulu- ja tantsupidu, setu leelo ning Võrumaa suitsusauna traditsioon. Margit Siim puudutas oma ettekandes ka tõsisemat teemat: kuidas inimeste (peamiselt sõja)tegevus hävitab maailmapärandit. Oma tervituse konverentsil osalejatele andis edasi nii TTG direktor Anneli Errit kui ka Johanna Helin.

Konverentsi teises osas olid vestlusringid. Osalejad jagunesid kolmeks ja kuulata sai Aliine Lotmani juhtimisel Machu Picchust Peruus, Karin Kollo juhtimisel Struve meridiaanikaarest ja Ave Teder rääkis Lugo Rooma-aegsest linnamüürist ja vanalinnast Hispaanias.

 Leelo Isidora Viita esinemas.


Leelo Isidora Viita esinemas.

Pärast lõunasööki algas konverentsi kolmas osa – vanalinnamäng. Osalejad kogunesid Vabaduse väljakul, TTG õpilased jagasid noored gruppidesse ning orienteerumismängulaadne tegevus võis alata. Mäng viis Toompeale ja all-linna, käidi hoonete juures, mis on Tallinna, Eesti või isegi Euroopa mõistes erilised: näiteks Gustav Adolfi gümnaasium kui Eesti vanim kool või Raeapteek kui üks vanimaid püsivalt tegutsenud apteeke Euroopas. Õpetajad kõndisid sama tee läbi koos. Kell neli lõpetasime jällegi Vabaduse platsil.

 

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!