Avatud Kool avab Tallinna linna toel uue mitmekeelse kooli eesti ja vene lastele

13. jaan. 2017 Avatud Kooli käivitusmeeskond - Kommenteeri artiklit

Sel sügisel alustab Tallinnas õppetööd uus põhikool, mille avab haridusuuendusele suunatud Avatud Kool koostöös Tallinna linnavalitsusega. Kooli asutajate seas on „Noored kooli” programmi algataja Artur Taevere ja „Kiusamisvaba kooli” käivitaja Rasmus Rask.
Avatud Koolis hakkavad koos õppima eesti ja vene emakeelega lapsed. Õpetamisel rakendatakse uusimaid teaduspõhiseid ja lapsekeskseid metoodikaid. Lisaks riikliku õppekava sisule pööratakse suurt tähelepanu laste sotsiaal-emotsionaalsete oskuste kujundamisele. Õppetöö toimub Põhja-Tallinnas Karjamaa koolimajas.
Kooli põhimõtteid ja õppeviise tutvustav infoüritus Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti ning haridus- ja teadusministeeriumi üldhariduse osakonna juhataja Irene Käosaare osavõtul toimub 14. jaanuaril kell 11.30 Arsenali keskuse kohvikus Lantsh.
Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart tõdes, et kahjuks ei ole meil hariduses senini vene lastele piisavalt häid lahendusi, mis võimaldaksid õppida ära eesti keele, saada vajalikku tuge emakeele arenguks ning omandada kõrgel tasemel aineteadmisi. „Loodan, et uus kool tõestab end eduka pilootprojektina, mis võiks tulevikus, koostöös kohaliku omavalitsusega, areneda koolivõrgu loomulikuks osaks,” lisas Kõlvart.
Nii eesti kui ka vene lapsed võidavad võimalusest õppida ja praktiseerida võõrkeelt igapäevase suhtluse käigus. Lisaks teineteise keeltele õpitakse Avatud Koolis selgeks inglise keel ja omandatakse tänapäeva vajadusi arvestades ka programmeerimiskeel.
„Soovime luua kooli, kus lastel on põnev õppida, kus nad õpivad palju ja neilt nõutakse palju. Aga me usume ja teame, et seda kõike saab teha nii, et laps on õnnelik ning tunneb koolist suurt rõõmu,” rõhutas Avatud Kooli direktor Helen Sabrak, rääkides kvaliteetse hariduse ja muude eluks vajalike oskuste koosomandamisest.
Kool avatakse erakoolina, millel on Tallinna linna tugi. Õppemaks on 110 eurot kuus, aga luuakse ka tasuta vajaduspõhised stipendiumikohad. Registreerumine esimesse ja teise klassi avatakse 20. jaanuaril kell 8 kooli kodulehel www.avatudkool.ee. Koolikatseid ei ole ja vastuvõtt toimub sooviavalduste järjekorras.
Avatud Kool on Eestis esimene, kus rakendatakse korraga keelekümblust kolmes keeles. Lisaks mitmekeelsele õppele ühendatakse kooli programmi täppisteaduste õpe projektõppe kaudu ja maailmas palju tunnustust leidnud tõenduspõhine eluoskuste omandamise programm (Social and Emotional Learning Programs).
Avatud Kooli idee ja käivitamise taga on ühiskondlikult aktiivsed ettevõtjad eesotsas Rasmus Raskiga ja uue põlvkonna haridusinimesed, kellest mitmed on „Noored kooli” programmi taustaga, teiste seas Artur Taevere, Helen Sabrak ja Iiris Oosalu.
Kooli asutajad on ligi kolm aastat kestnud ettevalmistustel lähtunud soovist oma teadmiste ja kogemuste abil muuta Eesti haridust nüüdisaegsemaks ja õpilasekesksemaks. Kooli loomisel juhindutakse parimate koolide praktikast ja tehakse koostööd nii Eesti kui ka välismaa haridusekspertidega.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!