Eesti inglise keele õpetajate selts ootab uusi liikmeid

20. jaan. 2017 Ilmar Anvelt EIKÕS-i juhatuse liige - Kommenteeri artiklit

Eesti inglise keele õpetajate selts (Estonian Association of Teachers of English, EATE) asutati 23. novembril 1991. See oli aeg, mil Eestit oli haaranud tõeline inglise keele õppimise buum, kui õpetajatena leidsid rakendust kõik, kes inglise keelt vähegi oskasid. Samas tundsid paljud õpetajad, et nende senistest oskustest – nii keelelistest kui ka metoodilistest – ei piisa. Et olla kursis uute suundumustega, pidas õpetajate aktiivsem osa vajalikuks asutada erialaorganisatsioon.

Peame oma tugevuseks, et oleme 25 aasta jooksul suutnud alal hoida järjepidevat tegevust. Meie püsiv liikmeskond on olnud 200–300 inimest, on kujunenud välja entusiastlik tuumik, kes võtab osa kõigist meie üritustest. Sellegipoolest tunneme, et meil võiks olla rohkem uusi liikmeid, eriti Tallinnast ja Kirde-Eestist. Oleme pidevalt organiseerinud kaks üritust aastas: suveseminari ja aastakonverentsi. Seltsi algusaegadel toimusid suveseminarid eri kohtades, kuid juba pikemat aega on need leidnud aset Tartu ülikooli Pärnu kolledži ruumes. Aastakonverentsid on toimunud Tartus, viimastel aastatel Miina Härma gümnaasiumis.

Selts on algusest peale andnud kaks korda aastas välja oma publikatsiooni. Algul oli see tagasihoidlik vihikuke pealkirjaga EATE Newsletter, kuid arvestades, et nii sisu kui ka maht hakkas ületama uudiskirja formaati, on alates 2002. aastast meie ajakirja nimi OPEN!. Autorite hulka kuuluvad nii kooliõpetajad kui ka ülikoolide õppejõud, juba esimesest numbrist oleme suutnud kaasata välisautoreid. Ajakiri on kättesaadav ka veebis aadressil www.eate.ee.

Headeks koostööpartneriteks meie üritustel on olnud raamatumüüjad. Praegune õppekirjanduse valik on kontrastiks seltsi algusaegadele, kui materjale oli vähe ja need olid hinna poolest kättesaamatud. Ka on seltsile suureks abiks olnud Briti Nõukogu ja USA saatkond.

EIKÕS kuulub rahvusvahelisse inglise keele õpetajate organisatsiooni IATEFL, meie esindajad on alati osa võtnud nende konverentsidest ja mõnikord esinenud ka ettekannetega. Samuti oleme Eesti võõrkeeleõpetajate liidu liige.

Selts on aktiivselt arendanud rahvusvahelisi suhteid. Välisesinejateks on meie üritustel olnud peamiselt kirjastuste esindajad, kes tutvutavad uusi keeleõpetusmeetodeid ja õppematerjale.

Seltsi 25 tegutsemisaasta jooksul on inglise keele positsioon ühiskonnas põhjalikult muutunud – vähekasutatavast võõrkeelest on saanud aktiivse rahvusvahelise suhtluse töövahend. Varasemast rohkem õpilasi valib rahvusvaheliste keeleksamite sooritamise ning tohutult on kasvanud tõlketööde maht, eriti seoses EL-i liikmelisusega. Eestit mainitakse tihti hea inglise keele oskusega maade hulgas.

Seltsi järgmine suveseminar toimub Pärnus 22. ja 23. augustil. Ootame osalema nii meie praeguseid liikmeid kui ka huvilisi, kes soovivad seltsi tegevuses aktiivselt kaasa lüüa.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!