Eesti koolides õpitakse soome keelt järjest rohkem

20. jaan. 2017 Terje Kruusimaa Eesti soome keele õpetajate seltsi juhatuse esimees - Kommenteeri artiklit

Kinesteetiline soome keele õppe tund õpetaja Piret Meresmaga Tallinna täiskasvanute gümnaasiumis. Kinesteetiline meetod sobib suurepäraselt ka täiskasvanutele. Foto: Maarja Keba

Tallinna ühisgümnaasiumi Soome päeva töötoas 6. klassidele õpiti soomlaste rahvatantsu jenkat. Juhendajaks külalised Alavuse kaherealiste lõõtsaansamblist Riina ja Janne Sakala. Foto: Kristel Kotta

 

2017. aasta on soome keele õpetajate jaoks eriline, sest ka Eestis tähistatakse Soome saja aasta juubelit üritustega ning soome keelele ja kultuurile pööratakse senisest veelgi suuremat tähelepanu. Juubeliaastal valmib Soome Instituudil põhikooli soome keele õppematerjal, mis on mõeldud just Eesti õppijate tarbeks.

Tulevastest sündmustest tasub mainida veel 10. juunil Tallinnas toimuvat Eesti-Soome suurkontserti. Kontserdi ja mitme teise juubelisündmuse korraldaja Eestis on Soome Instituut, vt soome100.ee.

Soome keele õpetajad kogunevad jaanuaris oma aineseltsi talvisele seminarile, kus sukeldutakse „sugestopeediasse” populaarse ja armastatud soome keele õpetaja ja koolitaja Ebe Talpsepa eestvedamisel. Koos arutatakse ka oma valdkonna olulisi küsimusi ja jagatakse kogemusi.

Soome keel kuulub Eestis kolme enim kasutatud võõrkeele hulka, seda õpitakse ehk kõige rohkem täiskasvanuna. On väga tore tõdeda, et ka üldhariduskoolis õpitakse soome keelt järjest rohkem. Viimase viie aasta jooksul on mõnes Eesti koolis saanud selle teiseks võõrkeeleks valida. See eeldab kooli juhtkonna Soome-sõbralikkust ja entusiastlikku keeleõpetajat.

Instituut toeks

Soome keelt hakati B-võõrkeelena õpetama 2011. aasta sügisel Tartus, Viljandis ja Jõgeval, aasta hiljem liitus Pärnu. Selle õppeaasta sügisel hakati soome keelt B-võõrkeelena õpetama kolmes Tallinna koolis: Tallinna Lilleküla gümnaasiumis, Kesklinna vene gümnaasiumis ja Tallinna ühisgümnaasiumis. Ühisgümnaasiumis õpivad kõik õpilased alates 6. klassist lisakeelena soome keelt. Sealne soome keele õpetaja Kristel Kotta valiti Tallinna aasta noorõpetajaks. See on väga tore tunnustus!

Soome keele kui B-võõrkeele õpetusel on suureks toeks Soome Instituut, kes toetab kvaliteetse õppematerjali soetamist, võimaldab õpetajatele ja õpilastele õppereise Soome koolidesse või osaleda kultuuriprogrammis. Soome keele õpetajad hoiavad kokku ning teevad koostööd Soomest tellitavaid materjale valides. Jagatakse soovitusi õpikute kohta, kuigi põhimõtteliselt on igal õpetajal veel vabad käed, mis on omamoodi innustav. Soome keele kui B-võõrkeele õpetajatel on kujunenud traditsioon käia koos õpilastega kordamööda üksteise koolides külas, et noored saaksid omavahel suhelda.

Soome Instituudi programmi „Kutsu soomlane külla” kasutavad aktiivselt kõik koolid, kus soome keelt õpetatakse. Hästi menukad on olnud Soome Instituudi koordineeritud ja toetatud kinesteetilised keeletunnid, mida käivad piilumas ka teiste võõrkeelte õpetajad. Võib öelda, et soome keele vallas tegutsetakse aktiivselt ja soome keel on tasapisi tõusmas teiste Eestis õpitavate võõrkeeltega võrdsele positsioonile.

Kuidas edasi?

Samas on lahendamata küsimus, mis saab noortest, kes on põhikoolis õppinud B-võõrkeelena soome keelt ja tahavad oma haridusteed gümnaasiumis jätkata. Vaid väga vähesed gümnaasiumid pakuvad võimalust soome keelt õppida ning õpilasi ei kogune keelerühma avamiseks piisavalt. Ühe lahendusena on välja pakutud võimalust läbida soome keele kursus e-kursusena. Pilootprojektina õppis 2016. aasta kevadel 12 gümnaasiumi- ja kutsekoolinoort üle Eesti soome keelt Skype’i kaudu.

Õpilased ootavad võimalust sooritada põhikooli lõpus soome keele eksam. Seda soovi on väljendanud nii õpilased kui ka koolijuhid. Koostöös Soome Instituudi, SA Innove ja HTM-iga on soome keele ainespetsialistidest töörühm pakkunud viimasel kolmel aastal põhikooliõpilastele võimalust panna oma soome keele teadmised A2-tasemel testi sooritades proovile. Seni ei ole siiski olnud tegemist ametliku eksamiga.

Sel aastal algab projekt „Ilmiö 2017” ehk Soome ja Eesti õpilaste teemapõhine tiimiõpe, vt https://ilmiotiimi.fi/ilmio2017/. Nn teemaõpe (Suomi 100) toimub meeskondades interneti kaudu, projektis osaleb Eestist neli B-keele kooli ja Soomest Turun Normaalikoulu.

Soome keele õpetajatel on vedanud, meil on väike, aga tubli selts. Nagu minu kolleegid Viljandi gümnaasiumist Kivi-päeva lõppedes tõdesid: „Te olete nagu ühe pere liikmed”,” lausus hiljuti üks soome keele õpetajate seltsi liige.

Infoks nii soome keele kui ka teiste ainete õpetajaile: jaanuari lõpus toimub Soomes traditsiooniline haridusmess „Educa 2017”.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!