Eesti lastekirjanduse keskus soovitab: Jaanuar 2017 – Looma- ja linnuraamatud

20. jaan. 2017 - Kommenteeri artiklit

ELK-logo / eesti lastekirjanduse keskus
Kerttu Soans

Inimene puudlinahas”

Illustreerinud Kadi Kurema. Kõva köide, 142 lk. Kirjastus Petrone Print 2016.

Uue 8–101-aastastele mõeldud loomalugude sarja avaraamat on emotsionaalselt lastekirjanikult Kerttu Soansilt. Olivia ja Sireli ning Kruubi-Ruudi raamatutest tuttavaks saanud, tähelepanelikult vaatlevat ja alati mõista püüdvat hoiakut kohtame uueski raamatus. Teosest leiame hingeminevaid lugusid kirjaniku esimesest kaisu­karust Müta-Mõmmist, naabritüdruk Urve eksootilistest loomadest, viirpapagoidest ja merisigadest ning loomulikult koertest ja kassidest. Kirjanikul on igaühelt neist midagi edasiseks eluks kõrva taha panna olnud.

 

Epp Petrone

Hiir püksis”

Illustreerinud Ilmar Trull. Kõva köide, 142 lk. Kirjastus Petrone Print 2016.

Maalapsena kasvanud Epp Petrone kirjeldab uudisteoses oma kokkupuuteid loomadega, olgu nendeks siis aiamaal peitunud herne- ja vaarikaussid, vabas looduses kohatud maod ja rebased, kodumajapidamise kanad ja sead või toidu­ainetööstuse tibud ja vasikad, koertest, kassidest, hamstritest ja teistest lemmikutest rääkimata. Nende põnevate, südantliigutavate, kohati ka hirmutavate lugude kaudu saavad ilmseks nii mõnedki looduse toimimise viisid – käivad ju elu ja surm ning õnn ja õnnetus ikka käsikäes.Hiir püksis” on Petrone Prindi loomalugude sarja teine teos.

 

Edward van de Vendel

Koer nimega Sam”

Illustreerinud Philip Hopman, tõlkinud Kerti Tergem. Pehme köide, 110 lk. Kirjastus Päike ja Pilv 2015.

Nüüdisaja hollandi lastekirjanduse ühe menukama autori Edward van de Vendeli teos põhineb tema venna peres juhtunud tõestisündinud lool. Raamatu peategelane on üheksa-aastane vapper poiss Kix, kes elab oma ema, isa ja väikese õe Emiliaga talus. Peres on ka kaks koera ja hobused. Ühel päeval tuleb tallu valge pikakarvaline koer, kes esialgu tundub lausa viirastusena, sest ta ilmub ja kaob peaaegu hääletult. Kix ja ta õde kiinduvad looma kohe. Varsti harjub ka koer, kes nimetatakse Samiks, pere ja teiste loomadega. Vaikselt, kild killu haaval hakkab selguma looma keerukas lugu. Üks sündmus viib teiseni ning varsti peab Kix seisma silmitsi olukorraga, mille vaid tema saab lahendada.

Raamatu teises osas „Sami saladused” (2015) tuleb poisil ja ta perel rinda pista vananeva lemmiku probleemidega.

 

Juhani Püttsepp

Mustad linnud”

Illustreerinud Kadri Ilves, fotod Ingmar Muusikus. Kõva köide, 48 lk. J. Püttsepp 2016.

Tundliku loomu ja loodushoidliku meele poolest tuntud Juhani Pütt­sepa värske raamat pajatab mustadest lindudest, kellest inimesed sageli just vaimustuses pole. Hakid ja musträstad, hall- ja künnivaresed ning rongad saavad lugejale mõistetavamaks ja armsamaks.

Igast linnust kirjutab autor lühikese tutvustuse ning meeliköitva jutukese, milles linnu iseloom kenasti läbi kumab. Nii pajatab ta kalamehe põõsastikku peidetud saagist, millest õhtuks on alles vaid pool, ning uue kaubanduskeskuse ehitamisel ette jäävatest linnalindudest. Inimene, kes vaid omakasu silmas peab ning lindudega ei arvesta, saab kindlasti oma palga, kinnitab Püttsepp.

 

Lehte Hainsalu

Kolm tosinat karvast ja sulelist”

Illustreerinud Lea Malin. Kõva köide, 64 lk. Kirjastus Punane Maakera 2016.

Kogenud lastekirjaniku värske kogumik sisaldab 36 vahvat luuletust loomadest, lindudest ja putukatest. Vanaemaliku soojuse ja elutarkusega kirja pandud värsid jutustavad lastele näiteks käost ja leevikesest, põldhiirest ja mägrast, lepatriinust ja kiilist. Võõramaa loomad ja linnudki, nagu näiteks koolibri, alligaator, lõvi ja kaelkirjak on leidnud tee sellesse toredasse raamatusse. Loomaluuletused seotakse kenaks tervikuks raamluuletustega teose alguses ja lõpus. Need pajatavad väikesest Peetrist, kes liiklusõnnetusse sattununa voodis lesides otsib lohutust loomade maalimisest ja meisterdamisest.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!