Eesti teaduste akadeemia presidendi Tarmo Soomere avatud loeng „Mereteaduse õppetundidest mereriigi mõistliku poliitikani”

10. jaan. 2017 Tartu ülikooli Narva kolledž - Kommenteeri artiklit

Teadust on aastasadu inspireerinud uudishimu ja toitnud tulemuste rakendamine. Tänapäeval sellest enam ei piisa. Teaduselt oodatakse toimetulekut selliste küsimustega nagu toidu-, vee- ja energiajulgeolek, kliimamuutus või inimtervise hoidmine. Eestil on vedanud, sest lisaks põldudele ja metsadele on meil oma meri ja palju rikkusi maapõues. Et seda rikkust realiseerida nii meie kui ka tulevaste põlvede jaoks, on tarvis nii uusi tehnoloogilisi lahendusi kui ka oskust mõelda raamidest välja. Kõneleme sellest, kuidas käsitleda meie rikkuse allikaid – merd ja maavarasid – laiemalt, terviklikult, ettevaatavalt ning kuidas saaksime juba praegu mõelda probleemidele, mis alles tulemas. Teaduste akadeemia roll on tajuda ohtusid, millest me tulevikus ei pääse, ennetavalt leevendada inimmõjusid pikemas ajaskaalas kui valimiste tsükkel ja anda head nõu ka siis, kui seda ei osata küsidagi.
Loeng on avatud kõigile huvilistele (toimub vene keeles).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!