Eesti võiks hakata turbast maju 3D-printima ja eksportima, arvab Riigi Kinnisvara AS-i stipendiumiga tunnustatud EKA arhitektuuri magistrant Märten Peterson

11. jaan. 2017 Eesti kunstiakadeemia - Kommenteeri artiklit

Riigi Kinnisvara AS-i asutatud stipendium antakse seekord Eesti kunstiakadeemia arhitektuuri ja linnaplaneerimise 5. kursuse üliõpilasele Märten Petersonile magistritöö teema „Kaasaegsete tehnoloogiatega vernakulaarsuse otsingutel” edasiarendamiseks.
Magistritöös tegeleb Märten Peterson kohalikel materjalidel põhineva uue ehitusviisi väljatöötamisega. Töö uudsus seisneb värskes materjalipaletis ning nüüdisaegsete tarkvarade rakendamises. Peterson arendab koos Tartu ülikooli teadlastega materjalikomposiiti, mis koosneb peamiselt turbast ning põlevkivituhast. Magistritöö loob sobiliku stsenaariumi, kuidas võiks sellest materjalist energiatõhusaid ning konstruktiivselt efektiivseid hooneid 3D-printida. Projekti ambitsioon on saada Eesti „uus-vernakulaarse” arhitektuuri alusnäidiseks.
„Usun, et Eesti turvas väärib paremat saatust kui puistena eksporti botaanika või kosmeetika tarvis. Võiksime leida viise seda suurepärast ressurssi eelkõige enda jaoks kuidagi paremini ära kasutada ning võib-olla suurema lisandväärtusega ka eksportida,” sõnab stipendiaat Märten Peterson.
„Töö annab Eesti kinnisvarasektorile palju juurde, kuna see võib muutuda millekski märgiliseks, mille abil oleks võimalik Eestil rahvusvaheliselt välja paista. 3D-printimine võimaldab töötada välja uudse vormikeele. Nii printimisprotsessi kui ka koorikstruktuuride sisejõude on plaanis töö käigus simuleerida ning kooli robotkäpa abil on plaanis teostada töö lõpuks üks valmis segment tarindist. On põhjust arvata, et roboti juhitud printimisprotsessi tõttu on võimalik pakkuda kinnisvaraturul suurt konkurentsi või koguni „säästulahendust” turbamonoliidist hoonete näol,” selgitab Peterson oma EKA-s sooritatud magistritöös.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!