TTÜ teadlased juhivad 8 miljoni eurost eraettevõtete bürokraatia vähendamise teadusprojekti

24. jaan. 2017 TTÜ - Kommenteeri artiklit

Homme, 25. jaanuaril kell 10 esitlevad Tallinna tehnikaülikooli teadlased ning Euroopa Komisjon unikaalset teadusprojekti, mille kohaselt peaksid eraettevõtted ametiasutustele esitama info vaid ühe korra, olenemata ettevõtte asukohariigist.

Teadusprojekti „The Once-Only Principle Project” (TOOP, eesti k andmete ühekordse küsimise põhimõte) eesmärk on uurida ning näidata, kuidas seda põhimõtet saab rakendada piiriüleselt üle Euroopa. Selleks luuakse üldistatud IT-arhitektuur, mille abil saab ühendada eri riikide registreid ning andmebaase, ning viiakse läbi kolm pilootprojekti.  Loodav IT-arhitektuur on unikaalne, ambitsioonikas ja suuremahuline, kuna selles osaleb ligi 60 andmebaasi Euroopa 20 riigist.

Andmete ühekordse küsimise põhimõte tähendab, et ettevõtted ning kodanikud peavad ametiasutustele esitama info vaid korra, olenemata tema asukohariigist. Ametiasutused peavad neid nii siseriiklikult kui ka piiriüleselt jagama, mis omakorda vähendab halduskoormust. Taoline infojagamine toimib praegu Eestis, kuid mitte Euroopas laiemalt. TOOP-i eesmärk on töötada välja IT-lahendused, et ühendada omavahel eri riikide infosüsteemid ning hoida kokku piiriüleselt tegutsevate eraettevõtete aega ja raha.

Euroopa Komisjoni TOOP projekt algas 1. jaanuaril. Projekt on osa EL-i e-valitsuse tegevusplaanist aastateks 2016‒2020 ning sellega soovitakse tõsta digitaalse ühisturu efektiivsust.

TOOPi projekti laiem  eesmärk on edendada ametiasutuste piiriülest koostööd ja pakkuda läbipaistvat ning kindlat lahendust piiriülese ettevõtlustegevuse jaoks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!