Uues koolis on ka tukula

13. jaan. 2017 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

 

Esimese poolaasta asenduspinnal töötanud Põlva riigigümnaasiumil on nüüd uus ja uhke kodu, kus on ka tukula – ruum, kus käiakse tukkumas, kui ollakse väsinud.

Direktor Alo Savi sõnul rõõmustab kooli­pere väga paljude asjade üle. Kõige olulisem on avatud ruum – koolimajal on klaasfassaad, katuseaknad, klassiruumidel klaasuksed. Valgus koondub läbi kolme korruse ulatuva trepi ümber, kus on mõnus istuda ja astuda, ühiselt aega veeta. Majas ongi palju koosolemise ruumi ja mitmed eriruumid, nagu auditoorium, loodusainete klass ja laboratoorium ning tõenäoliselt Eesti esimene tukula õppimisest äraväsinuile. Põlva gümnaasiumi hoone on ka Eesti esimene liginullenergia koolimaja.

See ei tähenda külmetamist, sest energiat ei ole, vaid seda, et maja suudab toota nii palju energiat, kui ise ära kulutab,” selgitas Savi. „Maja kasutab küll välist elektrit ja soojust, kuid annab selle väärtuses elektrienergiat ka võrku tagasi. Kindlasti on eriline aktiivne, sõbralik ning julgete mõtetega koolipere, kes seda maja asustab. Õppisime pool aastat kaheksakümnendatel valminud ning toonast hingust kandvas koolimajas ja oskame selle kogemuse tõttu tänapäevast õppekeskkonda hinnata.” 

Õpetajate jaoks on hea lisaks hubasele ruumile ka moodne pilve põhimõttel üles ehitatud tehnoloogiline pool. Igal õpetajal on oma sülearvuti, mis sobib igasse kooli ruumis asuvasse dokki. Kõik projektorid ja dokumendikaamerad on ühesugused, st alati on võimalik mis tahes ruumis teha tööd käe- ja harjumuspärasel viisil. „Sellega kaasneb loomulikult pilvepõhiste keskkondade kasutamine, mis muudab õppimise ja õpetamise paindlikuks,” lisas Savi.

 


PÕLVA GÜMNAASIUM

  • Õpilaste arv 252
  • Suletud netopind 2321,6 m² (9,21 m² õpilase kohta)
  • Ehitusmaksumus 3 028 732,01 eurot + km (12 019 eurot õpilase kohta)
  • Ehitusperiood 01.12.2015–11.10.2016
  • Projekteerija AS Resand
  • Ehitaja Ehitus5ECO OÜ

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!