Uus kool annab õpilasele neli keelt

20. jaan. 2017 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit

 

Põhja-Tallinnas Arsenali kaubakeskuses tutvustati 14. jaanuaril uut kooli (Avatud Kool), kus hakatakse õppima kahesuunalise keelekümbluse meetodil.

Lapsevanemaid tuli uue kooli esitlusele üle saja, kusjuures pooled neist olid vene ja pooled eesti lapsevanemad. Küsimusi uue kooli kohta oli nii palju, et nendele vastamisele kulus üle kahe tunni. Selgitusi andsid „Noored kooli” programmi taustaga Helen Sabrak (kooli direktor), Artur Taevere ja Iiris Oosalu ning ettevõtja Rasmus Rask. Kommentaare jagasid ka Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart ja HTM-i üldharidusosakonna juhataja Irene Käosaar. Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid kinkis uue kooli asutajatele linnaosa lipu.

Uus kool kannab nime Avatud Kool ja on Eestis ainulaadne, sest seal õpivad eesti ja vene lapsed tundides koos. Kõiki õppeaineid õpivad nad pool koolipäeva eesti ja teise poole päevast vene keeles. Ka projektitöid tehakse pool aega eesti ja teine pool vene keeles. Hiljem hakatakse õppima osa õppeaineid ka inglise keeles, ja seda kasvavas mahus. Eeldatakse, et kooli lõpetajad valdavad vabalt nii eesti, vene kui ka inglise keelt. Neljas keel, mis Avatud Koolis omandatakse, on programmeerimiskeel (digi­pädevused).

Seejuures paneb Avatud Kool põhirõhu reaalainete tavalisest põhjalikumale õppimisele, lihtsalt neisse süvenetakse eri keeltes. Teine suur rõhuasetus on sotsiaalsete ja emotsionaalsete oskuste kujundamisel, seda nii rühmadena õppimise, projektitööde tegemise kui ka otseselt sotsiaalseid oskusi arendavate programmide (Social and Emotional Learning Programs) abil.

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart tõdes, et kahjuks ei ole Tallinna vene lastel seni olnud häid võimalusi õppida eesti keeles nii, et vene emakeel täiel määral säiliks. Uus kool pakub just selleks head lahendust. Kõlvart avaldas lootust, et uus kool tõestab end paari esimese aastaga ja tulevikus hakkavad teisedki Tallinna koolid kahesuunalise keelekümbluse mudelit kasutama.

Kool avatakse erakoolina, mida toetab Tallinna linn. Õppemaks on 110 eurot kuus, aga luuakse ka stipendiumikohad lastele, kelle vanematel pole võimalik õppemaksu tasuda.

Registreerumine esimesse ja teise klassi algas täna hommikul kooli kodulehel www.avatudkool.ee. Täiendavat infot saab Avatud Kooli vabatahtlikult Kätlin Kaasikult (5635 1131 katlin.kaasik@avatudkool.ee) ja Facebookist (facebook.com/avatudkool/).

Avatud Kooli töö põhimõtetest tuleb üksikasjalikumalt juttu järgmises Õpetajate Lehes.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!