Dokumentaalfilmid kutsuvad Tallinnas ja Tartus õpilasi kinno

10. veebr. 2017 Kino Sõprus - Kommenteeri artiklit

„Klassiga kinno” pakub taas filmielamusi. Spetsiaalselt koolinoorte jaoks kureeritud kinoprogrammis linastub igal kuul noortele üks dokumentaalfilm, mis muidu kinolevis kättesaadav ei ole. Filmid linastuvad originaalkeeles ning eestikeelsete subtiitritega kinos Sõprus ja Tartu Elektriteatris. Tallinnas linastub iga film ühel korral ka venekeelse tõlkega.

Veebruaris näitamisele tulev film „Reiviv Iraan” osutus äsja lõppenud Docpoint Tallinna festivalil kõige vaadatumaks filmiks. Muusikalise dokfilmi peakangelased on kaks noort DJ-d, kes võitlevad selle nimel, et oma muusikat teha ja karjääri edendada. Selleks peavad nad oma tegevust aga enamasti varjama, sest alternatiivmuusikaga tegelda on Iraanis keerulisem, kui esmapilgul tunduda võib.

Ka märtsis linastuv film on noortest ja muusikast. „Landfill Harmonic orkester” jutustab loo lastest ja nende õpetajatest, kes elavad Paraguai ühes vaesemas piirkonnas, otse prügimäe kõrval. Nende kirele muusikat teha ei seisa miski vastu. Nii sünnibki ootamatute pillidega orkester, kus kõik instrumendid on valmistatud prügist. Alguses enese lõbuks alustatud muusikaline tegevus kujuneb aga millekski suureks ning orkestrit tabab oota­matu rahvusvaheline edu.

Aprill toob ekraanile närve kõditava toiduteemalise dokumentaalfilmi „Putukad”. Putukad kui toit on kuum teema. Eriti viimastel aastatel, sest ÜRO on soovitanud kasutada söödavaid putukaid kui ressurssi maailma näljahädaga võitlemiseks. „Putukad” on hoogne, mahlast maitsenaudingut visualiseeriv dokumentaalfilm, kus peategelased lihtsalt ei rända ja meki, vaid muretsevad ka tooraine jätkusuutlikkuse ja uue toidumoe kapitalistliku ekspluateerimise pärast.

Suvisele koolivaheajale saadab meid maikuu noortefilm „Kogu see paanika”. Tõsielufilmis jälgitakse kolme aasta jooksul noorte tüdrukute sirgumist ja heidetakse intiimne pilk nende igapäevaellu. Noortel seisavad ees keerulised tulevikuotsused. Mis saab pärast keskkooli lõpetamist? Kuhu edasi – kas kooli või tööle? Filmis on näha, millised rõõmud ja valupunktid nende otsustega kaasnevad.

Filmid sobivad eelkõige põhikooli lõpuklassidele ning gümnaasiumiastme õpilastele. Igale seansile eelneb teemakohane sissejuhatus ning õpetajatele valmistame ette õppematerjalid, mis aitavad filmi hiljem õpilastega analüüsida.

Linastusajad ja lisainfo www.­kinosoprus.ee ja www.elektriteater.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!