Endla teater pakub noortele põnevust ja mõtlemisainet

3. veebr. 2017 Teater Endla - Kommenteeri artiklit

Stseen lavastusest „Et sa kaotaksid kõik”. Foto: Endla teater / Gabriela Liivamägi

 

Lisaks menukatele muusikalistele koguperelavastustele „Peeter Paan ja Valge Lind Wendy” ning „Alice Imedemaal” jõuab sel talvel Endla teatri lavale veel kaks uuslavastust, mis pakuvad teatrielamust vanemate klasside õpilastele.

21. jaanuaril esietendus Suures saalis tume põnevik „Et sa kaotaksid kõik”. Sügis inimtühjal Eesti saarel. Mahajäetud ja räämas mõisahoonesse saabub seltskond noori, kes siia uut elu plaanivad. Vana maja peidab endas aga saladusi, hämaruses vilksatab minevikuvarje ning öösel hakkab mõisa kinni jäänud lugu end tasapisi ilmutama. Miski pole nii, nagu esmapilgul näib …

Üleloomulike sugemetega loo toob Pärnu teatri lavale vabakutseline näitleja, teatripedagoog ja näitleja Jaanika Juhanson, kellele see on esimene töö Endlas. Jan Kausi ja trupiga koostöös valminud teksti tõukepunktiks on Juhansoni soov katsetada teatrilaval põnevus- ja õuduslugudest pärit motiive: „See lavastus on minu jaoks täiesti teadlikult mängimine meelelahutusmaastikul. Ning seda võib mu meelest ikka teha, sõltumata ajast ja kohast. Täita publiku üks õhtu visuaalselt nauditava kaasaegse „muinasjutuga”. Seda enam, et ulme väga laias ning õudussugemetega põnevuslugu kitsamas plaanis pole Eesti teatris just tihtiesinev žanr. Selle kirjandusvaldkonna fännina köidab mind võimalus panna üleloomulikud juhtumused ja heas mõttes klišeed teatrilavale. Põneviku koore all aga tõstab lavastus esile ajatu teema – vihast ja süütundest lahtilaskmise, tahte ning oskuse edasi minna, kui ka ülekohus on ränk ja süüteod tumedad.” Lavastuses kõlab Feliks Küti ja trupi loodud originaalmuusika ning mängivad Liis Karpov, Kati Ong, Ireen Kennik, Priit Loog, Lauri Mäesepp, Sten Karpov ning külalistena Jaanus Mehikas ja Artur Linnus.

15. veebruaril esietenduv August Kitzbergi „Libahunt” on lavastus noortelt noortele, mis jõuab Valge saali lavale teatri professionaalide toel. Tegemist on 2015. aastal Endla loomingulise juhi Ingomar Vihmari juhendamisel tegevust jätkanud Endla noortestuudio esimese täispika lavastusega.

Meid paelus Kitzbergi näidendi ajastu ja traagiline lugu. Kuigi see, et kedagi ei võeta ühiskonnas omaks teistest erinemise tõttu, on ka tänapäeval vägagi õrn teema, soovime näidata, et tajume kirjandusklassikat selle eheduses ja algses miljöös ning oskame seda siduda enda kaasajaga. Loodame, et meie tõlgendus kirjandusklassikast paneb publiku mõtlema ka sellele, mis on tänapäeva maailmas valesti,” iseloomustavad stuudiolased valmivat lavastust.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!