Euroopa tõlkevõistlusel valiti Eesti parimaks noortõlkijaks Laura Schifrin Gustav Adolfi gümnaasiumist

2. veebr. 2017 Euroopa Komisjoni esindus Eestis - Kommenteeri artiklit

Täna kuulutas Euroopa Komisjon välja iga-aastase tõlkevõistluse „Juvenes Translatores võitjad. Kokku 28 gümnaasiumiõpilast – igast liikmesriigist üks – kutsutakse 6. aprillil Brüsselisse pidulikule auhinnatseremooniale. Eesti õpilaste seas osutus parimaks Laura Schifrin Gustav Adolfi gümnaasiumist.

„Õnnitlen 10. tõlkevõistluse võitjaid! Teie vanemad ja õpetajad võivad teie saavutuse üle väga uhked olla. Kiidan teid osalemisjulguse ja paljulubava talendi ülesnäitamise eest. Keeled avardavad silmapiiri ja kaotavad tõkkeid. Nad aitavad meil mõista teisi inimesi ja kultuure,” sõnas Euroopa Komisjoni volinik Günther Oettinger.

2007. aastal esimest ja tänavu juba kümnendat korda toimunud võistlusel osales üle 3000 õpilase kogu Euroopa Liidust. Seekord tõlgiti tekste, mille teemaks olid keeled ja tõlkimine.

Eesti võitja Laura Schifrin õpib Gustav Adolfi Gümnaasiumi 11. klassis ning võistlusteksti tõlkis ta inglise keelest eesti keelde. Koolis õpib Laura ka vene ja rootsi keelt. Tõlkimise juures peab ta aga eriti tähtsaks just oma emakeele oskust. Tal on olnud mitu head eesti keele õpetajat ning see on üks tema lemmikainetest. Ka žüriile jäi mulje, et võitja on teinud head tööd nii eesti kui ka inglise keele tundides.  Hindajate sõnul oli Laura tõlge keeleliselt veatu ja lennuka stiiliga. Noor tõlkija ei olnud takerdunud lähtekeele konstruktsioonidesse, vaid andis teksti sisu edasi ilusas eesti keeles. Problemaatilised ja mitmemõttelised kohad olid tõlgitud nutikalt ja loogiliselt. Tõlkest paistis välja huvi maailmas toimuva vastu ning lai silmaring.

Hea inglise keele oskuse eest tänab Laura oma õpetajaid Janne Oengot ja Henrik Salumit.

Gustav Adolfi gümnaasiumi õpilased on tõlkevõistlusel varemgi edukalt esinenud: 2009., 2012. ja 2014. aasta võitja tulid samuti sellest koolist.

Lisaks Gustav Adolfi gümnaasiumi õpilastele võtsid eelmise aasta novembris toimunud võistlusest osa Avinurme gümnaasiumi, Jõhvi gümnaasiumi, Kunda ühisgümnaasiumi, Kuressaare gümnaasiumi ja Viimsi keskkooli õpilased.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!