Haridusuudiseid välismaalt

10. veebr. 2017 - Kommenteeri artiklit

Range kasvatus ei aita õpitulemusi parandada

Range kasvatus ei aita kaasa parematele õpitulemustele, väidavad USA teadlased. Marylandi osariigis uuriti 12−21-aastaste hulgas sotsiaalsete tegurite mõju akadeemilisele ja psühhosotsiaalsele arengule. Leiti, et need noored, keda seitsmendas klassis rangelt kasvatati, pidasid kaks aastat hiljem sõprade arvamust vanemate reeglitest olulisemaks, neli aastat hiljem esines neil enam riskikäitumist. Õpitulemused hoopis kannatasid. Range kasvatuse all mõeldi lapse peale karjumist, nende löömist, samuti vaimseid ja füüsilisi karistusi, vahendab Der Spiegel.

Kui kallis on koolilaps?

Saksamaal maksab ühe lapse koolitamine riigile aastas keskmiselt 6700 eurot, aga liidumaade vahel esineb suuri hinnaerinevusi, mis sõltuvad näiteks õpilaste arvust klassis, õpetajate töötasust, lisavõimalustest koolis, näiteks pikapäevarühmast jne. Kõige rohkem maksab lapse koolitamine Berliinis ja Hamburgis, nimelt 8500 eurot. Kõige vähem antakse raha välja Schleswig-Holsteinis, kus hakkama saab keskmiselt 5800 euroga aastas, kirjutab Der Spiegel.

Briti õpetajad kannavad kaameraid

Suurbritannias katsetatakse keha külge kinnitatavaid kaameraid. Testimisfaasist võtab osa kaks täiesti tavalist keskkooli. Õpetajad kannavad kaameraid riiete küljes nähtaval kohal kolm kuud. Kaamerad ei salvesta tegevust kogu aeg. Õpetaja lülitab kaamera sisse, kui tunneb, et tal on vaja midagi jäädvustada, näiteks õpilase ohtlikku käitumist, mida saab hiljem salvestisega tõestada. Kaamerad pole mõeldud ainult negatiivse jäädvustamiseks, õpetaja võib salvestada ka meeldivaid hetki, vahendab BBC.

Esmasündinud on terasemad

The Guardiani teatel on esmasündinutel parem mõtlemisvõime kui nende noorematel õdedel-vendadel. Edinburghi ülikool analüüsis andmeid 5000 lapse kohta, keda jälgiti sünnist 14. eluaastani. Iga kahe aasta järel testiti nende võimeid. Esmasündinud sooritasid väga hästi näiteks lugemisteste ja ühenda-pilt-sõnaga-teste. Edu saladuseks peetakse seda, et vanemad arendavad esmasündinuid rohkem, näiteks loevad koos raamatuid. Samuti on esimese raseduse ajal vähem riskikäitumist, näiteks suitsetamist.

Reisimine kiires kapslis

Ärimagnaat ja leiutaja Elon Musk soovib, et tulevikus saaks San Franciscost Los Angelesse kuue tunni asemel 30 minutiga. Hüpoteetiliselt võimaldab reisi ülikiire kapsel läbi toru.

Hyperloop-kapsli ehitamiseks lõi ta projekti, mille teostamiseks ehitasid meeskonnad üle kogu maailma kapsli prototüüpe. Kõike kiirema prototüübi ehitas Müncheni tehnikaülikooli meeskond. Kapsli maksumus on 350 000 eurot ja tippkiirus 94 km/h. Usutakse, et tulevikus saab välja arendada kümnekordse kiiruse, vahendab Der Spiegel.

Vahetussussid soodustavad õppimist

Ühendkuningriigis julgustab Finderni algkool õpilasi koolis susse kandma, kirjutab The Guardian. Idee tekkis, kui üks õpetaja luges uurimusest, et kui õpilase jalad tunnevad end mugavalt, saab ta õppimisega paremini hakkama.

Kümme aastat uurisid Bournemouthi akadeemikud teemat ja leidsid, et näiteks Skandinaavias lubatakse õpilastel jalanõud jalast võtta ja nende tulemused klassiruumis olid paremad. Finderni kooli juhatus on lisaks märganud, et õpilased on muutunud rahulikumaks.

Õpilased ründavad õpetajaid

Kogutud andmete põhjal järeldub, et Suurbritannias Walesis ründavad õpilased aastas üle 1500 korra õpetajat. Rünnakud on nii verbaalsed kui ka füüsilised, kirjutab BBC.

Keskmiselt toimub kaheksa rünnakut igal koolipäeval. Üks tõsisem lugu juhtus õpetajaga, kes tahtis kaklust klassis lõpetada. Õpilane lõi teda rusikaga näkku. 20-aastase staažiga õpetaja veetis üle kuue kuu haiguslehel. Walesi valitsusorganite sõnul on igasugune vägivald koolipersonali suhtes vastuvõetamatu.

Taani riik piirab ülikoolis õppimist

Detsembris otsustas Taani lubada ainult ühe tasuta kõrghariduse samal haridusastmel ning kasutada vabanenud ressursse töötutoetusteks. Järgnesid protestid. Otsust peeti lühinägelikuks ja nii allkirjastas 80 000 taanlast petitsiooni seaduse vastu.

Seadus vähendaks inimese võimalusi tööturul edukas olla. Nüüd teatas haridusminister Søren Pind, et inimene võib omandada mitu kõrgharidust samal astmel tingimusel, et eelmise lõpudiplomi väljaandmisest on möödas vähemalt kuus aastat, kirjutab The Local.

Brasiilia õpetaja soovinimekiri

Brasiilia õpetaja Rivaldo Araújo kirjutas üles, mida ta lapsevanematelt soovib, ning avaldas nimekirja internetis. Enamikus punktides palutakse lastele kodus rohkem kombeid õpetada.

Üks Portugali kool kleepis soovid sedelitena seinale, vahendab der Spiegel. Näiteid soovidest: „Tuletame teile meelde, et võlusõnad „tere päevast!”, „palun”, „palun vabandust”, „tänan” õpitakse selgeks kodus; kodus õpitakse puhtust hoidma, seda, et täis suuga ei räägita, ning sedagi, mida prügiga tegema peab.”

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!