Haridusuudiseid välismaalt

23. veebr. 2017 - Kommenteeri artiklit

Kust saab tasuta kõrgharidust?

Körberi instituudi heaks töötanud USA teadlased uurisid kolmeteistkümnes riigis pakutava kõrghariduse maksumust. Võrreldi Saksamaad, Prantsusmaad, Ühendkuningriiki, Venemaad, Egiptust, Ghanat, Austraaliat, Hiinat, Indiat, Jaapanit, Brasiiliat, Tšiilit ja USA-d. Leiti, et ainsa riigina pakub Saksamaa peaaegu kõikidele üliõpilastele tasuta kõrgharidust. Õppeteenustasu küsivad vähesed eraõppeasutused. Kõrgharidus ei ole nii mõneski riigis enam ainult sotsiaalse eliidi privileeg, vahendab The Local.

Esseeveskid keerutavad üles segadust

Ühendkuningriigi ülikoolide ja teaduse eest vastutav minister Jo Johnson teatas, et otsib abinõusid, kuidas võidelda plagiaati soodustavate veebilehekülgedega. Niinimetatud esseeveskid müüvad üliõpilastele akadeemilisi kirjatükke, mida tudengid oma nime all esitavad. Minister on abi küsinud asutustelt, aga ka üliõpilastelt endilt. Usutakse, et kümned tuhanded tudengid kasutavad esseeveskite teenuseid. Essee hind võib ulatuda sadade naelteni, kirjutab The Guardian.

Briti ülikoolid Prantsusmaale?

Prantsusmaa meelitab Ühendkuningriigi ülikoole avama filiaale Pariisis. Kuigi lepinguid veel sõlmitud ei ole, käivad läbirääkimised Oxfordi ja Warwicki ülikooliga. Kui Oxfordi ülikool nõustuks ja paberimajandus saaks korda, võiks filiaali ehitus alata 2018. aastal. Oxfordi ülikool säilitaks filiaali avades Euroopa Liidu teadusrahastuse, mis Brexiti tõttu kaduma läheb. Oxfordi ülikooli esindaja sõnul tahab ülikool jääda maailmale avatuks, hoolimata poliitilisest olukorrast, kirjutab The Telegraph.

Selgusid globaalse õpetaja kandidaadid

2017. aasta globaalse õpetaja auhinna kümme kandidaati on välja kuulutatud, kirjutab BBC. Videoklippi Prints Harry sõnumiga esitleti koos nimede väljakuulutamisega. Printsi sõnul ei ole hea õpetaja kinni õpikutekstis, vaid õpetab lisaks kaastunnet ja võimet asjadega hakkama saada, valmistades õpilast ette elu tõusudeks ja mõõnadeks. 2017. aasta auhinna finalistid tegutsevad Ühendkuningriigis, Pakistanis, Hispaanias, Brasiilias, Saksamaal, Jamaical, Kanadas, Austraalias, Hiinas ja Keenias.

Fašismiajastu ball jäeti ära

Itaalias kavandas Roomas asuv Istituto Via P.A. Micheli keskkool fašismiteemalist balli. Suure fašismiajastu balli eesmärk oli rekonstrueerida ajalugu ja näidata elu Mussolini ajajärgul, lendlehtedel lubati tolle aja muusikat, kaunistusi, fotosid, jagati infot, et kooli avas kunagi Mussolini isiklikult. Paluti riietuda võimalikult ajastutruult. Lapsevanematele idee ei meeldinud ja ööpäev pärast lendlehtede avaldamist üritus tühistati, väidetavalt arusaamatuste vältimiseks, vahendab The Local.

Raamat teeb vabaks

Kõige rohkem ülikoolidiplomeid maailmas on 70-aastasel itaallasel Luciano Baiettil. Tal on 15 bakalaureuse- ja magistrikraadi ning praegu omandab ta kuueteistkümnendat. Baietti õpib öösiti alates kolmest, mil ta suudab fakte paremini meelde jätta. Nii on tal päeval võimalik normaalset pereelu elada.

Baietti tunneb end tänu raamatutele vabalt, viidates, et sõnadel „raamat” ja „vabadus” on sama tüvi. Itaalia keeles on raamat „libro” ja vaba „libero”. Esimese ülikooli lõpetas ta 1972. aastal, vahendab The Local.

Saksa koolis vallandus käimlakriis

Saksamaal suleti kaheks päevaks Oberstufenzentrum I Berliinis Kreuzbergi linnaosas. Tegemist on Berliini suurima kooliga, kus õpib 4700 õpilast ja töötab üle 200 õpetaja. Õppetöö katkestamise põhjus oli katkised tualetid, ainult iga viies WC töötas.

Ventilatsiooni kohal asuv äravoolutoru läks katki ja fekaalset vett sattus ventilatsiooni. Seega tuli sulgeda suurem osa tualettidest. Õpilastel lubati kasutada personali WC-sid. Kui probleem ei lahene, paigaldatakse ajutised WC-d, vahendab Der Spiegel.

Inglismaal algavad küberkaitse tunnid

Inglismaal hakatakse alates septembrist teismelistele pakkuma küberkaitse tunde. Viieaastase pilootprojekti jooksul loodetakse kasvatada nii abiväge võitlemaks küberrünnakute vastu.

Prognoositakse, et 5700 vähemalt 14-aastast õpilast õpivad küberkaitset kuni neli tundi nädalas. Projekti eelarve on 20 miljonit naela. Noortele annab projekt võimaluse omandada oskused keskkooli kõrvalt. Lisaks arendatakse samalaadset õpipoisiprojekti välja vähemalt 16-aastastele noortele, vahendab BBC.

Range kasvatus ei aita õpitulemusi parandada

Range kasvatus ei aita kaasa parematele õpitulemustele, väidavad USA teadlased. Marylandi osariigis uuriti 12−21-aastaste hulgas sotsiaalsete tegurite mõju akadeemilisele ja psühhosotsiaalsele arengule. Leiti, et need noored, keda seitsmendas klassis rangelt kasvatati, pidasid kaks aastat hiljem sõprade arvamust vanemate reeglitest olulisemaks, neli aastat hiljem esines neil enam riskikäitumist. Õpitulemused hoopis kannatasid. Range kasvatuse all mõeldi lapse peale karjumist, nende löömist, samuti vaimseid ja füüsilisi karistusi, vahendab Der Spiegel.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!