„Loomulik surm” – 2016. aasta parim näitus

10. veebr. 2017 Eesti tervishoiu muuseum - Kommenteeri artiklit

Vaade näitusele „Loomulik surm”. Foto: Eesti tervishoiu muuseum

 

Eesti Tervishoiu Muuseumi näitus „Loomulik surm” võitis muuseumide aastaauhinna galal parima näituse auhinna.

Näitus räägib surmast ja sellega seotud teemadest. Surm võib tunduda hirmutav, jätta meid leinama, aga see võib anda meile ka tööd, leiba, loomingulist inspiratsiooni ja koguni meelelahutust.

Näitusel selgitame, miks ja kuidas inimesed surevad, kirjeldame kehaga toimuvaid surmajärgseid muutusi, puudutame surija kohtlemise eetilist külge ning teisi surmaga seotud teemasid, nagu surmahirm, matused, toimetulek leinaga, lahkunu mälestamine, matusekombestik eri usundites jne.

HARIDUSPROGRAMMID

Näituse juurde kuuluvad põhikoolile ja gümnaasiumiastmele loodud haridusprogrammid, kus lisaks näituse külastusele lihvib osaleja oma väljendus- ja meeskonnatöö oskust, õpib tundma temaatikaga seotud eelarvamusi, sotsiaalseid norme ja käitumismustreid.

Surm – hirmus või loomulik?” Tunni käigus püüab iga osaleja mõtestada enda jaoks kaotusvalu ja leinamise tähendust, surma vajalikkust ja sellega seotud tunnete leevendamise võimalusi. Kui surm ei pruugi olla noore inimese maailma veel lähedalt puudutanud, siis kaotusvalu on tundnud igas vanuses inimene.

Olla olemas – vajalik lein” Tunni käigus püütakse jõuda selguseni, kuidas kaotusvalu tundvat lähedast või klassikaaslast parimal viisil aidata, millised on leinamise etapid, leina väljendusviisid ja kuidas leinast üle saada.

ARUTELUPROGRAMMID

Kolmapäeva õhtuti algusega kell 17.30 toimuvad arutelu- ja loenguprogrammid kõigile huvilistele.

Lein” 15. veebruar

Kuidas ennast lohutada või kust otsida abi kalli inimese surma puhul? Kuidas leinast väljuda? Käsitleme ka lähedase inimese vägivaldse surma või enesetapu mõju leinajatele. Kõnelevad psühholoog Tiiu Merese ja usuteaduse instituudi lektor Naatan Haamer.

Usu jõud” 1. märts

Mis juhtub pärast surma? Miks just sellised kombed ja tabud? Kuidas püüab religioon meid lepitada surma paratamatusega? Eri religioonide nägemus surma tõlgendamisel ja nende matusekombestik. Loengu viib läbi usuteaduste lektor Ringo Ringvee.

Hea surm” 15. märts

Milline on väärikas ja hea surm? Mida tähendab surija palliatiivne ravi? Kuidas ja kelle keskel mina sooviksin surra? Kas elu pühadus kaalub üles raske haiguse valu ja piinad ning koorma lähedastele? Eutanaasia poolt ja vastu. Teemat käsitlevad Tallinna diakooniahaigla õendusjuht Teija Toivari ja haigla juhataja Jelena Leibur.

Surm kunstis” 29. märts

Pimeda ruumi teraapia” 12. aprill

Surm kirjanduses” 26. aprill

Surnust tõusmine” 10. mai

Näituse juurde on kevadsemestril planeeritud koolitusprogrammid õpetajatele ja lapsevanematele. Eelkõige käsitletakse seal koolikeskkonnas leinaga toimetulemist ja leinaja toetamise temaatikat. Täpsem koolituste sisu ja ajagraafik selgub lähiajal.

Informatsioon meie kodulehel www.tervishoiumuuseum.ee.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!