Matemaatika tööraamatud ja õppevideod

23. veebr. 2017 Allar Veelmaa Loo keskkooli matemaatikaõpetaja - Kommenteeri artiklit

Põhikooli ja gümnaasiumi tööraamatute esmatrükid ilmusid 2014. aastal. Nüüdseks on põhikooli tööraamatust ilmunud juba neljas trükk ja ka gümnaasiumi tööraamatud on läbi teinud uuenduskuuri. Eelmisel aastal ilmusid mõlema osa kordustrükid.

Olulise erinevusena võrreldes varasemate väljaannetega on lisatud nii põhikooli kui ka gümnaasiumi lõpueksamite ülesanded. Mitte küll eksamivariantide kaupa, vaid ülesanded on süstematiseeritud teemade järgi.

Gümnaasiumi tööraamatute kasutajad saavad vaadata ka temaatilisi videotunde, kus lahendatakse nii riigieksamilaadseid ülesandeid kui ka selgitatakse mõisteid ja tuletatakse valemeid. Kõik viimaste aastate riigieksamite ülesanded on huvilistele ka videotena kättesaadavad. Videote arv on pidevalt suurenenud ja praegu on neid juba üle saja.

On küsitud, kuidas jõuab kordamisperioodil läbi lahendada gümnaasiumi tööraamatu kahe osa ülesanded. Ei jõuagi ja need raamatud polegi mõeldud nii kasutamiseks. Ma võtan tööraamatu esimese osa kasutusele 10. klassis ja me lahendame seal olevatest ülesannetest ligikaudu pooled, mõne teema juures veidi rohkem. Tööraamatu teise osa võtan kasutusele 11. klassis ning kui algab eksamiks kordamine, st 12. klassi teisel poolaastal temaatilise kordamise käigus, lahendab õpilane lahendamata jäänud ülesandeid ning saab vaadata ka eelnevaid lahendusi.

Tööraamatu eelis on, et 12. klassi õpikus pole ju kõiki teemasid, kuid tööraamatutes on need olemas ning valemeid ei pea kuskilt otsima, need on sisekaanel kenasti kirjas. Videote puhul on paljud õpilased märkinud, et kui nad mingil põhjusel pole saanud koolis olla (võistlused, haigus vms), siis saavad nad iseseisvalt õppida ega jää teistest maha.

Mõned koolid on soovinud soetada videote kasutuslitsentsi ilma tööraamatuid kasutamata, kuid see pole võimalik. Videod on tööraamatute lahutamatu osa ning teatavas mõttes boonuseks. Kui poes on müügil rosinasai, siis tuleb rosinad koos saiaga osta, vaevalt müüja neid saia seest välja noppima hakkab.

Tööraamatute tellimiseks tuleb pöörduda Mauruse kirjastuse poole. Meie koolis tehakse tellimus raamatukogu kaudu ja lõpuks esitab vallavalitsus lapsevanematele kõikide töövihikute koondarve. Mõnes koolis on õpilased ise tellimise organiseerinud.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!