Müstiline ürgmeri Eesti loodusmuuseumis

10. veebr. 2017 Eesti loodusmuuseum - Kommenteeri artiklit

 

Eesti loodusmuuseumis on 4. märtsini avatud näitus „Müstiline ürgmeri”, mis kutsub sukelduma ajarännakule Eesti merepõhja poole miljardi aasta tagustest aegadest tänapäevani, tutvustades rännaku jooksul nii Eesti alade liikumist, siin elanud taimi ja loomi kui ka kliimamuutusi.

Eesti on mereriik. Suure osa viimasest 600 miljonist aastast on Eesti ala mõjutanud mered, ning seda ajalugu jutustavad sellest perioodist pärinevad settekivimid. Baltika ürgmeri, mille keskmesse jäi ka Eesti ala, paiknes 600 miljonit aastat tagasi lõunapoolkeral. Kui Eesti ala kattis troopiline meri, elasid siin korallid ja meriliiliad.

Ürgsed mereasukad ärkavad ellu videos. Näitusesaali seintelt leiab fossiilide põhjal valminud videoinstallatsioonid, mis jutustavad nende elust, olust ja välimusest.

Lisaks videoinstallatsioonidele leiab näituselt mitmemeetrised ürgsete mere­elukate mudelid, mis näitavad, kui suureks kunagised veeasukad kasvada võisid. Nii näeb näitusesaalis kolmemeetriseid nautiloide ja 2,5-meetrist meriskorpioni jt. Väljas on valik fossiile loodusmuuseumi kogudest, sh käsi­jalgseid, koralle, tigusid, soontaimi, sammal­loomi ja teisi põnevaid mere­asukaid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!