„Peks mõisatallis” teatris Must Kast

3. veebr. 2017 Teater Must Kast - Kommenteeri artiklit

Vabariigi aastapäeval, 24. veebruaril esietendub Mustas Kastis Birgit Landbergi lavastus „Peks mõisatallis”.

Meile on maalitud pilt eestlaste minevikust kui mustast august, kus laed olid oi-oi kui madalad ja kört oi-oi kui vedel. Ent teatrikoolis õpetati esimesel kursusel tantsima „Kivikasukat”. See oli nende eesti talumeeste tants, kes õmblesid enda kasukate alla kive ja heina, et mõisas „paar piitsalööki” ära taluda. Pärast silkasid kodu poole ja itsitasid pihku: „Vaat, kus ma seekord ikka karjusin!” Kannatamine oli paratamatu, huumorimeel oli valik. Kumb meid tegelikult päästis?

Trupi ühistööna valmiv humoorikas lavastus on uurimus kannatamisest. Meie, eestlased, oleme õppinud kannatamist pühaks pidama. Kui keegi küsib: „Kuidas läheb?” on auasi vastata, et töö tapab, et on kiire, et on raske. On tavapärane, et arsti juurde minnakse alles siis, kui on liiga hilja – mis see väike valu ikka teeb? Kas kannatamise harjumus tuleb inertsist või on see kultuuripärand? Oleme ju ajalooõpikute järgi olnud 700 aastat orjarahvas ning kes teab, kui kerge elu ka enne seda oli.

EV 100 on lähedal ning sellist heaolu nagu praegu pole Eestil olnud kunagi varem. Ent isegi 25 aastat täielikku vabadust ei ole suutnud kaotada meie rahvuslikku kreedot: „Kes kannatab, see kaua elab.”

Kas tegelikult on ka kogu aeg raske? Kui palju me suudame ja tahame ära kannatada? Mis aitab kannatamist üle elada? Kas selleks on lootus, huumorimeel või teadmine sellest, et teistel on veel hullem?” toob lavastaja Birgit Landberg näiteid küsimustest, millele lavastusprotsessis vastuseid otsitakse.

Laval astuvad üles näitlejad Kristjan Lüüs, Jaanika Tammaru ja Kaarel Targo. Lavastuse valmimisele aitavad kaasa ka mitmed inimesed väljastpoolt Musta Kasti. Kunstnikuks on 2016. aastal teatri aastaauhinna võitnud Illimar Vihmar, valguskujundajaks Emil Kallas Tallinna Linnateatrist ning dramaturgiks Paul Piik Kinoteatrist.

Peks mõisatallis” on rangelt soovituslik peatuulutus neile, keda kevadel eksamite näol suur kannatuste rada ees ootab.

 

Etendused

 • 24. veebruaril kell 18.00
  Genialistide klubis (Magasini 5, Tartu)

 

 • 28. veebruaril kell 19.30
 • 1. märtsil kell 19.30
  Kanuti Gildi SAALis (Pikk 20, Tallinn)

 

 • 8. märtsil kell 19.00
 • 9. märtsil kell 19.00
 • 21. märtsil kell 19.00
 • 22. märtsil kell 19.00
  Genialistide klubis (Magasini 5, Tartu)

 

Vanusele 16+

75 minutit

Kui etendus on halb, ­kannatad ära.

Piletid müügil PILETILEVIS

Lisainfo: heli@teatermustkast.ee, www.teatermustkast.ee


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!