Riiklikud spordi elutööpreemiad pälvisid Rein Haljand ja Rein Kirsipuu

9. veebr. 2017 Kultuuriministeerium - Riiklikud spordi elutööpreemiad pälvisid Rein Haljand ja Rein Kirsipuu kommenteerimine on välja lülitatud

Valitsus otsustas täna, 9. veebruaril kiita heaks Eesti spordi nõukogu ettepaneku ja määrata riiklikud spordi elutööpreemiad ujumistreenerile, spordipedagoogile ja -teadlasele, olümpialiikumise arendajale Rein Haljandile ning jalgratturile ja jalgrattatreenerile ning jalgrattaspordi arendajale Rein Kirsipuule.

Preemia elutöö eest määratakse isikule, kelle aastatepikkune panus Eesti sporti on pälvinud avalikkuse kõrge hinnangu ja kelle kogu elutöö on olnud eeskujuks noorele põlvkonnale. Elutööpreemiaid suurusega 40 000 eurot määratakse igal aastal kaks.

Ujuja, spordipedagoogi ja -teadlase ning sporditegelase Rein Haljandi esitas spordi elutööpreemia kandidaadiks Eesti ujumisliit. Haljand on kuuekordne Eesti meister ujumises ja kolmekordne Eesti rekordi omanik teateujumises. Poole sajandi jooksul on ta olnud Tallinna ülikooli kehakultuuriteaduskonna õppejõud, hiljem kateedrijuhataja ning dekaan, aastast 2007 Tallinna ülikooli kinesioloogiaprofessor ja alates aastast 2012 emeriitprofessor.

Endise jalgratturi, teenelise jalgrattasporditreeneri ja spordijuhi Rein Kirsipuu esitasid spordi elutööpreemia kandidaadiks Eesti jalgratturite liit ja Tartu linnavalitsus.

Aastapreemia määramisel arvestatakse möödunud kalendriaasta tulemusi, edukat treeneritööd, tulemuslikkust sporditöö korraldamisel ning panust spordi propageerimisse, spordipedagoogikasse või sporditeadusse. Aastapreemia suurus on 9600 eurot ning iga-aastaselt määratakse neid kuus.

Spordi aastapreemia laureaadid on:

  • kergejõustiklane Ksenja Balta,
  • vigursuusataja Kelly Sildaru,
  • kergejõustiklane Rasmus Mägi,
  • võrkpallur Kert Toobal,
  • sõudetreener Matti Killing,
  • sõudjad Andrei Jämsä, Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar.