Ruumiuurijate konkurss kutsub koolinoori üles ruumi uurima ja looma

15. veebr. 2017 Eesti arhitektide liit - Kommenteeri artiklit

Tänasest stardib üleriigiline arhitektuuriteemaline loovtöö konkurss „Ruumiuurijad 2017”, kuhu on oodatud osalema 7.–12. klassi õpilased, kes tunnevad huvi neid ümbritseva ruumilise keskkonna vastu. Konkursile võib esitada 2016. ja 2017. aastal valminud ruumiteemalisi loov- ja uurimistöid.

„Ruumiuurijate konkurss on väljakutse kõigile noortele maailmaparandajatele, kes soovivad end ümbritsevat keskkonda ilusamaks, vaheldusrikkamaks ja tervislikumaks muuta,” rääkis konkursi üks eestvedajaid, Eesti arhitektide liidu president Katrin Koov. „Konkurss pakub noortele võimaluse ise ruumi uurida ja kujundada ning lõpptulemusena oma töödele ka professionaalidelt tagasisidet saada. Loovtöö kaudu saab vaadelda olemasolevat ruumi, tõstatada küsimusi, analüüsida häid ja halbu näiteid ja lõpuks teha oma ruumilisi ettepanekuid. Uurida võib näiteks oma koduümbrust, mänguväljakut, mõnd huvitavat hoonet. Loovtööna võib teha ise põneva projekti ja meisterdada sellest maketi.”

„Kuigi üleskutse nimi on konkurss, ei seata siin töid pingeritta, vaid tunnustatakse kõiki sisukaid uurimusi ja säravaid ideid. Tööde puhul hinnatakse nende sõltumatust ja originaalsust, tõstatatud teemade olulisust,” selgitas Katrin Koov. „Lisaks kutsume kõiki õpetajaid üles, et nad julgustaksid ja suunaksid oma õpilasi konkursist osa võtma.”

Konkursile võib esitada 2016. ja 2017. aastal valminud ruumiteemalisi uurimus- ja loovtöid. Eelkõige oodatakse töid, mis valmivad koolides riikliku õppekava raames iseseiseva loov- või uurimistööna, kuid võib esitada ka kooliprogrammiväliseid projekte.

Õpilaste loov- ja uurimustööd on oodatud 28. aprillini Eesti arhitektide liidu aadressil Põhja pst 27A, 10415 Tallinn.

Tulemused avalikustatakse 13. mail Arhitektuurikatlas (Põhja pst 27A, Tallinn) toimuval ruumiuurijate foorumil, kus professionaalsed arhitektid annavad loovtööde autoritele tagasisidet ja arutletakse koos töödes esile kerkinud ruumiteemade üle. Parimad määratakse tööde põhjal kujunevates kategooriates ja neid tunnustatakse arhitektuuriteemaliste meenetega.

Esitatud töödest koostatakse suveks rändnäitus, mis liigub üle Eesti EV 100 programmi raames Laste Vabariigi bussiga ning veebinäitus ruumiharidus.ee kodulehel.

Ruumiuurijate konkursi tingimuste ja soovituste kohta loe lähemalt siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!