Tagasi kooli: Kuidas me Koerus professionaalidelt õpime

23. veebr. 2017 Triin Aasa Koeru keskkooli 10. klassi õpilane - Kommenteeri artiklit
Triin Aasa. Foto: erakogu

Triin Aasa. Foto: erakogu

Koeru keskkooli õpilased kutsusid 6. veebruaril külla oma ala professionaalid, et siduda õpitut päriseluga, tõsta õpimotivatsiooni ning inspireerida iseennast ja kaasõpilasi mõtlema oma tulevikule. Õpilased said kohtuda 15 külalisõpetajaga, alates füüsik Mart Noormast kuni endise peaministri Taavi Rõivaseni. Ja kõik selle korraldasid õpilased ise!

Idee „õpime professionaalidelt” sündis kooli õpilasesinduse koosolekul 2016. aasta augustis. Meie president ja asepresident olid äsja vahetunud ning kokku oli kutsutud uuenenud koosseis, seega tahtsime uuendada ka oma tegevust. Üks asi viis teiseni ning idee kutsuda oma ala asjatundjad terveks päevaks tunde andma oligi paigas. Õpilasesinduse üks eesmärk on koolielu õpilaste ja õpetajate jaoks põnevamaks muuta ning nzscfz<eid rutiinist välja kiskuda. Lisaks huvitas meid kõiki, kuidas koolis õpitud teooriat päriselus rakendada. Keegi ei oska sellest nii hästi rääkida kui inimesed, kes sellega päevast päeva tegelevad.

Meie eesmärk oli kutsuda kooli võimalikult erinevate elualade inimesi. Profid valisime välja õpilaste soovide järgi. Tegime õpilasesinduses küsitluse ja kaasasime õpetajaid, kes uurisid, kellega õpilased kohtuda soovivad. Nii kutsusimegi kooli sotsiaalkaitseminister Kaia Iva, kunstiteadlase ja Tallinna ülikooli dotsendi Linnar Priimäe, raadio- ja teleajakirjaniku Kerli Dello, Eesti autorallisõitja Karl Kruuda, kirjanik Jaak Urmeti, füüsiku ja Eesti tudengisatelliidi programmi algataja Mart Noorma, endise välisministri ja diplomaadi Marina Kaljuranna, Ugala teatri näitleja Tanel Ingi, raadio- ja telesaatejuhi Kertu Jukkumi, lastekirjanik Mika Keräneni, koreograaf Märt Agu, psühholoogi ja näitleja Rita Rätsepa, endise peaministri ja poliitiku Taavi Rõivase, zooloog Aleksei Turovski ja Eesti Rahva Muusemi direktori Tõnis Lukase. Nimekirjas oli ka teisi ägedaid tegijaid, kes seekord tulla ei saanud, aga olid nõus meiega kohtuma muul ajal.

Kuna külalisõpetajad on oma erialal tegutsenud aastaid, kui mitte aastakümneid, oli neil meile palju teadmisi ja kogemusi jagada. Nad kõnelesid oma töörutiinist, mis andis selge pildi, kuidas mõni noori huvitav töö tegelikult toimub. Esinejad rääkisid oma elukutse võludest ja väljakutsetest. Noortel oli võimalik esitada küsimusi, mis neid huvitasid ja millele just oma ala professionaal kõige paremini vastata suutis. Lisaks oli õpetajate toas tore näha külalisõpetajate ja õpetajate mõnusalt tulist vestlust.

Meie kui korraldajad saime ürituse organiseerimisest juurde julgust ja kindlust, et karta ei tasu midagi. Küsija suu pihta ei lööda. Kontaktide otsimisest sai omaette kogemus, oli võimalus harjutada sõnaseadmise oskust, et jätta spetsialistidega rääkides professionaalne mulje. Arenes koostööoskus, kuna tuli omavahel arutada mitmeid korralduse küsimusi ning kooskõlastada külaliste soove. Positiivne tagasiside nii külalisõpetajatelt, õpilastelt ja õpetajatelt tõi kindluse, et raske töö tasus end kuhjaga ära.

Julgustame noori kooli külalisi kutsuma, sest see teeb koolipäevad põnevamaks ja vaheldusrikkamaks ning motiveerib ja laiendab silmaringi. Külastuse koordinaatoritele annab see vajalikke elukogemusi ja -oskusi. Oleme nõus oma kogemusi teiste koolidega jagama ja leiame, et õppimine, kus õpilased ise kutsuvad enda huvidest lähtuvalt külalisõpetajaid koolidesse, peaks olema õppeprotsessi osa.

Päeva lõpuks olid õpilased piilunud ameti telgitagustesse. Nüüd saavad meie kooli õpilased ise teadlikumalt otsuseid teha, milline võiks olla neile õigeim elukutse. Külalisõpetajad avardasid õpilaste silmaringi ja nii mõnigi meist avastas ameti, millest ta enne kuulnudki polnud. Kes teab, ühest tunnist võib saada alguse mõne noore karjäärivalik.

 

Veebruaris ja märtsis annavad rohkem kui 300 organisatsiooni töötajad üle Eesti 1.–12. klassi õpilastele 1000 karjääriteemalist külalistundi. „Tagasi kooli” karjäärikuu aitab õpilastel leida üles oma huvid ja lihtsustab karjäärivalikute tegemist. Lisainfo https://tagasikooli.ee/karjaarikuu/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!