Tänavune Ernst Jaaksoni stipendiumi laureaat on Martin Mooses

23. veebr. 2017 - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli sihtasutus annab täna, 23. veebruaril Tartu ülikooli aulas toimuval Eesti Vabariigi kontsertaktusel välja 15 000 euro suuruse Ernst Jaaksoni stipendiumi, mille pälvib meditsiiniteaduste valdkonna sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi kergejõustiku didaktika lektor Martin Mooses.

Ernst Jaaksoni stipendium on üks suurimaid üliõpilasele või teadurile antavaid erastipendiume Eestis. Mälestusstipendiumiga soovitakse toetada välismaal kraadiõppes õppimist või Tartu ülikooli doktorantide, teadurite ja õppejõudude teadustöö jätkamist.

Tänavuse 15 000 euro suuruse stipendiumi pälvib TÜ sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi kergejõustiku didaktika lektor Martin Mooses, kelle teadustöö peamised suunad on rahvuslikul ja rahvusvahelisel tasemel Euroopa ja Ida-Aafrika tippjooksjate üldist tervislikku seisundit ning sportlikku saavutusvõimet mõjutavad faktorid. Täiendavalt on oluline roll tema uurimistöödes olnud dopinguvastasel võitlusel maailma antidopingu agentuuri (WADA) rahastatud projektide kaudu, mille eesmärk on efektiivselt tuvastada EPO kasutamist.

Stipendium võimaldab noorel teadlasel kaasfinantseerida koostöös USA, Etioopia ja Kenya teadlastega läbiviidavat uuringut, mille eesmärk on süstemaatiliselt uurida suurte koormustega treeningute mõju sportlaste üldisele tervislikule seisundile tipptasemel mees- ja naissoost Kenya ning Etioopia kesk- ja pikamaajooksjatel.

Antud uurimisprojekti tulemused annavad olulist ja kriitilise tähtsusega infot tippsportlaste treeningute ning toitumise planeerimiseks, et hoida sportlase tervist nii tippspordis olles kui pärast sportlaskarjääri lõppu.

Martin Mooses kaitses oma doktoritöö 2014. aastal ning on samast aastast töötanud Tartu ülikoolis sporditeaduste ja füsioteraapia instituudis kergejõustiku didaktika lektorina. Lisaks on Mooses kehalise kasvatuse ja spordi bakalaureuse ja magistriõppe programmijuht, alates 2016. aastast ka sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi asejuhataja ning kehalise kasvatuse ja spordididaktika osakonna juhataja. Väljaspool Tartu ülikooli kuulub Martin Mooses Eesti olümpiakomitee (EOK) treenerite kutsekomisjoni ning ühenduse Sport Kõigile juhatusse.

Ernst Jaaksoni mälestusfond loodi TÜ sihtasutuse juurde 2001. aastal, kui Tartu ülikooli jõudis legendaarse diplomaadi Ernst Jaaksoni 8,6 miljoni krooni suurune pärand.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!