Tartu ülikooli kunstimuuseum paneb välja Egiptuse muumiad ning tutvustab surmakultuuri

7. veebr. 2017 - Kommenteeri artiklit

Alates 9. veebruarist on Tartu ülikooli kunstimuuseumis külastajatele avatud muumiakamber – koht, mis jutustab lugusid ja viib seiklustele vanasse Egiptusesse.

„Muumiakamber on väga mitmekülgne paik, mis ühest küljest pakub lõpuks väärikat kohta meie muuseumi kogudesse kuuluvatele unikaalsetele muumiapoistele ning teisalt võimaldab saada põhjaliku ettekujutuse vanade egiptlaste maailmapildist ning tutvuda sealse surmakultuuri ja ihaldatud hauataguse eluga,” tutvustab ülikooli kunstimuuseumi juhataja Jaanika Anderson. Kambri seinu katvad detailsed seinamaalingud jutustavad lugusid mumifitseerimisest, südame kaalumisest, teispoolsusest ja paljust muust. „Avastamisrõõmu jagub siin igas vanuses huvilistele,” kinnitab Anderson.

Püsiekspositsiooni laiendusena avatud muumiakamber loob suurepärase võimaluse ka kooliõpetajatele antiikkultuuride, ajaloo ja kunsti õpetamiseks, sest lisaks varasematele Kreeka ja Rooma kultuuri teemadele on nüüd muuseumis ka haridusprogrammid Vana-Egiptuse kohta.

Lisaks on muumiakambris säilinud elemente selle ruumi algsest funktsioonist ehk 19. sajandil eksisteerinud ülikooli rahakassast, kus rikkalike kaunistustega seifiluukide taga hoiti töötajate palgaraha.

Muumiakamber on külastajatele avatud E–R kl 11–17 Tartu ülikooli peahoones asuvas kunstimuuseumis.

Muumiakambri idee ja kontseptsioon: Tartu ülikooli kunstimuuseumi meeskond (Jaanika Anderson, Ingrid Sahk, Kristiina Tiideberg, Külli Valk, Anne Arus, Maria Väinsar, Liisi Pabstel).

Sisekujundus Mari Kurismaa.

Seinamaalingud Kristiina Ribelus ja Pille Vilgota.

Sarkofaagi ja kanoopide mudelid Eike Eplik, Anne Arus, Arvi Kuld.

Mööbel Wako Värkstuba.

Näituse valmimist toetasid sihtasutus Eesti Teadusagentuur, Euroopa sotsiaalfond, integratsiooni ja migratsiooni sihtasutus Meie Inimesed ja Tartu ülikool.

Lisainfo kunstimuuseum.ut.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!