Tartu ülikooli kunstimuuseum paneb välja haruldase aardeleiu ning kutsub põnevasse Antiigiakadeemiasse

27. veebr. 2017 Tartu ülikooli muuseum - Kommenteeri artiklit

Märts on Tartu ülikooli kunstimuuseumis põnev ning tihe kuu. 1. märtsil avatakse näitus „Rooma mündid ja Eesti”, kus eksponeeritakse ja tutvustatakse Eesti üht viimase aja olulisimat ja põnevaimat aardeleidu, mis koosneb 51 Rooma mündist, neljast sõrmusest, käevõrude katketest ja pronksrõngast.

„Kuigi 2015.aastal Varudi-Vanakülast avastatud aare oli segamini küntud ca 3 m2  suurusele alale, õnnestus arheoloogiliste päästekaevamiste käigus leid siiski tervikuna kätte saada. Tänu sellele on olnud võimalik täpsustada väga mitmeid seni oletusliku iseloomuga või lausa spekulatiivseid väiteid. Näiteks, selgus materjaliteadlaste analüüsidest, et Rooma münte kasutati siinmail mitte rahana, vaid hoopis uute, kohalike ehete valmistamiseks,” kommenteerib näituse kuraator Mauri Kiudsoo.

Näitus jääb Tartu ülikooli kunstimuuseumis avatuks 31. maini ning toob märtsis kaasa Antiigiakadeemia, kus on neljal nädalal võimalik osa saada põnevatest loengutest.

1.03 loeng keskendubki näitusetemaatikale ning kuraator Mauri Kiudsoo kõneleb seega Eesti suurimast Rooma rauaaegsest peitleiust.

8. märtsil on huvilised oodatud osa saama teadur Ester Orase ettekandest „Kavastu pronkslamp – loodusteaduslike uuringutega põneva muinasaegse looni“, mille käigus saab 20. sajandi alguses leitud lambi päritolu, rännutee ja võimalik tähendus lahti seletatud.

15.03 kutsub arheoloog Risto P. Koovit osalejaid endaga koos väikesele ekskursioonile aega ja ruumi, kust pärinevad näituse „Rooma mündid ja Eesti” staareksponaadid ehk 51 Rooma münti.

21.03 on aga kõik oodatud kuulama Tartu ülikooli rektori Volli Kalmu ettekannet teemal „Hannibali marss ajalukku”, mis käsitleb süvenenult II Puunia sõja käigus Hannibali juhtimisel toimunud retke, kus 65 000 meest ja 37 sõjaelevanti ületasid Alpid ning jõudsid Po jõe orgu, kus purustasid mitmes lahingus Rooma armee.

Kõik Antiigiakadeemia loengud algavad kell 17.15 ning neis saab osaleda muuseumipiletiga. Tartu ülikooli töötajatele ja tudengitele on muuseumikülastus tasuta.

Erakordselt on TÜ kunstimuuseum märtsis avatud ka ühel laupäeval – 4. märtsil kella 11–16 – et pakkuda paremat võimalust tutvuda näitusega ning ka hiljuti avatud muumiakambriga.

Lisainfo: kunstimuuseum.ut.ee


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!