Tartu ülikoolis avati esimene avalik tasuta kasutatav LoRaWAN-i tehnoloogial põhinev tugijaam

28. veebr. 2017 - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikool ja LoRaWAN-i tehnoloogial põhinevate toodete arendaja ja tootja Nordic Automation Systems (NAS) avasid Lõuna-Eestis esimese avaliku tasuta LoRaWAN-i võrgu juurdepääsu, pakkudes sellega piirkonna ettevõtetele võimalust oma arendatavaid tooteid testida ja need hiljem turule tuua. 

LoRaWAN-i võrgud on äratanud märkimisväärset huvi kogu maailmas, kuna võimaldavad kasutada kuni kümneaastase akukestusega sensoreid, mis võivad asuda tugijaamast kuni 15 km kaugusel, seejuures maa all ja muudes raskesti ligipääsetavates kohtades. See tähendab, et LoRaWAN-i võrgutehnoloogia eelis võrreldes mobiilside tehnoloogiatega on nende võimekus toetada viimasest enam seadmeid suurema leviala ulatuses. Tugijaam kogub reaalajas andmeid ning edastab kogutud andmed LoRaWAN-i võrku, kus kasutaja saab kogutud andmeid analüüsida. Antud tehnoloogiat võib kasutada sadades tööstusharudes, sealhulgas tootmise, teaduse, tervishoiu, põllumajanduse ja avaliku kommunaalteenuse harudes – näiteks vee, elektri, gaasi ja soojuse mõõtmiseks.

Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi professor Alvo Aabloo sõnul on koostöös NAS-iga paigaldatud tugijaam hea võimalus arendada praktilist õpet arendamisel. „Tartu ülikooli arvutitehnika õppekava eesmärk on õpetada välja insenere ja juhtivspetsialiste Eesti info- ja kommunikatsioonisektorisse. Tänu tugijaamale saavad tudengid kasutada uusi praktilisi võimalusi õppetöös ja lõputööde koostamisel,” rääkis Aabloo.

Aabloo lisas, et lisaks õppetöö arendamisele on tugijaamal ka teine praktiline väljund. „Tehnoloogiainstituudi arukate materjalide ja seadmetel labor teeb koostööd paljude Eesti ja Euroopa ettevõtetega, seda nii asjade interneti kui ka kaasaskantava elektroonika valdkonnas. Lorawan on üks juhtivatest tehnoloogiatest, mis võimaldab arendada madala energiakasutusega värkvõrgu tehnoloogiatel töötavaid rakendusi. Seega on piirkonna arendajatel nüüd võimalik oma prototüüpe seal katsetada ja neid hiljem turule tuua. Nii saab meie tugijaamast Lõuna-Eesti ettevõtetele justkui prototüüpimise labor,” rääkis Aabloo.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!