Uuenev õpikäsitus Luunja vallas

16. veebr. 2017 Renate Sagaja, Meeri Kuustemäe Kavastu algkooli-lasteaia direktor ja klassiõpetaja - Kommenteeri artiklit

Luunja vallal avanes võimalus korraldada Innove projekti toel koolitus uueneva õpikäsituse teemal.* Koolitustest said osa võtta Luunja ja teistegi valdade haridustöötajad.

Esimene koolituspäev toimus 2. jaanuaril. Õpetajatel oli võimalik teha tutvust vaikuseminutitega ja kuulata Ervin Laanvee arvamust uuenevast õpikäsitusest. Osalejate silmad särasid pärast koolitust ning tunti suurt huvi vaikuseminutite baaskoolituse vastu. Saadi soovitusi ja nippe, kuidas suunata õpilasi keskenduma ja tähelepanu koondama. Vaikuseminutite põhiline eesmärk on suunata inimest iseennast paremini tunnetama ning võimaldada tulla toime oma emotsioonide ja muredega.

Enim jäi osalejatele meelde, et ei ole vaja lasta õpilastel kirjutada võimalikult palju tähti või sõnu. Oluline on, et õpilased kirjutaksid ilusti. Oluline ei ole mitte kiirus, vaid töö kvaliteet. Õpetajad vaatasid suure huviga videosalvestusi Ervin Laanvee eelkooliõpilaste vihikutest. Seal ei olnud palju tähti ega numbreid, kuid iga täht ja number oli kirjutatud suure hoolega. Vihikud olid kaunistatud värviliste mustritega. Ervin Laanvee kasutab väikseid tahvleid, mis mõjuvad vanaaegselt.

Koolitustel osalenud kirjutasid tagasisideks Ervin Laanvee koolituse kohta:

„Ideed juba kuuplaanis kirjas. Tahvli materjal juba olemas.”

Teine koolituspäev toimus 20. jaanuaril Tartu Erakoolis (TERA). Sealgi osales nii kooli- kui ka lasteaiaõpetajaid. Koolituselt jäid eredalt meelde vaatlustunnid. Õppeained olid oskuslikult integreeritud, õppetöö tempo rahulik. Ühes vaatlustunnis oli läbiv teema ilm ja temperatuur. Õpilased mängisid seal QR-koodi pildistades temperatuuri määramise õppemängu. Järgnes töö töölehtedega.

Teises vaatlustunnis lugesid õpilased eesti keeles lumememme ja lumetaadi teksti. Lapsed said tegutseda rahulikult, omas tempos. Põnevusega ootasid nad jäätise teemal arvutamismängu. Ma ei ole kunagi varem näinud õpilasi nii innukalt arvutamas.

Koolituspäeval osalenud kirjutasid koolituse tagasisidena:

„TERA oli väga hea valik, sest selle kooli juhtkond on uue õpikäsituse edasiarendust tõsiselt võtnud.

Koolituspäevade kokkuvõttena võib öelda, et iga koolitusel osalenud õpetaja sai aimu sellest, mis on uuenev õpikäsitus. Saadi palju mõtteid ja ideid, mida oma töös kasutada.

Koolitusel osalenud tänavad Luunja valda võimaluse eest kasutada vallamaja ja keskkooli ruume. Kõige suurem tänu SA Innovele ja Euroopa Liidu sotsiaalfondile, tänu kelle toetusele koolituspäevad toimuda said.


*Projekt „Õpetajate ja haridusasutuste juhtide professionaalse arengu edendamine koostöövõrgustike kaudu”.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!