Uus näitus „Muinasjutuvanaema jutulõngakera”

28. veebr. 2017 Tallinna Linnamuuseum - Kommenteeri artiklit

Tallinna Linnamuuseumi filiaalis Kalamaja lastemuuseumis Miiamilla on avatud uus näitus „Muinasjutuvanaema jutulõngakera”, kus saab muinasjutte nii kuulata kui vaadata.

Muuseumi hubases vanaematoas võib kohata muinasjuttu eri kujul – seda kuulata, lugeda, mängida, vaadata, kirjutada ja ka ise jutustada. Pealtnäha tavaline riidekapp võib hakata kõnelema ja peita endas muinasjutumetsa, tegelased raamatulehekülgedel aga ühtäkki ellu ärgata ja liikuma hakata. Vanaema juurest ei puudu ka pannkoogid – sedapuhku on tegemist jutupannkookidega, millega mängides saab ise uue muinasloo veerema panna.

Näitus sündis tänu muuseumi jõudnud tekstiilist lamenukkudele, mille autor on muinasjutuvanaemaks kutsutud Leelo Vau (1921–2010), kes 1980. aastatel nendega mööda Eestimaad ringi rändas ja nii lastele kui ka täiskasvanutele muinasjutte vestis. Märkimist väärib, et elades Tallinnas Niidi tänaval, viljeles ta keerulist ja aeganõudvat tehnikat: nõelmaali – niitidega maalimist. Leelo Vau nõelmaale, muuhulgas meisterlikke portreid, leidub mitme Eesti muuseumi kogudes. Näitusel saab näha paari originaali ja valikut töödest fotodel.

Enamikul meist on lapseeamälestusi hetkedest koos oma vanaemaga. Vanaemadel on olnud aega lapsega koos toimetada, ringi käia ja sinna juurde lugusid jutustada. Need lood saadavad inimest tihtipeale kogu ülejäänud elu – niivõrd tähtis on see, mida kogetakse lapsena.

Näitus on pühendatud kõigile vanavanematele, kes armastavad lastele lugusid rääkida. Tuletame meelde, et praegusel kiirel ja pealiskaudsel ajal on ülioluline leida aega silmast silma kohtuda, et päriselt üksteist kuulata ja lugusid rääkida.

Näitus on avatud 15.02.2017–01.07.2018

Lisainfo: www.linnamuuseum.ee/lastemuuseum.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!