Ainult viis korda Eestis käinud viieaastane tüdruk ümiseb eesti keele tunnis „Eestimaa, Eestimaa, siia punun ma pesa …”

14. märts 2017 Eesti Instituut - Kommenteeri artiklit

Emakeelepäev Brüsselis.

Eesti Instituut küsis Välis-Eesti koolide õpetajatelt, kuidas tähistada emakeelepäeva.

Emakeelepäeva tähistamine võõrsil sai alguse 10.–12. märtsini Brüsselis, kuhu kogunes üle 70 eesti keele õpetaja üle ilma. Tänavu kohtuti välismaal asuvas Eesti koolis juba kaheksandat aastat järjest. Kokkusaamise mõte on õppida üksteise kogemustest, külastada välismaal toimuvaid eesti keele tunde ja saada asjatundjatelt uusi teadmisi.

Iga eesti keele tund pakub elamusi. Õpetaja Kölnist meenutab, kuidas ainult viis korda Eestis käinud viieaastane tüdruk ümiseb joonistades omaette „Eestimaa, Eestimaa, siia punun ma pesa …”. Hämeenlinna Jukola kooli 1. klassi poiss hakkas aga Eesti hümni lauldes härdalt nutma, kuna hümni sõnad ja ühislaulmine läksid talle hinge. Espoos õppiv tüdruk peab Eesti ajalugu nii huvitavaks, et tahab sellest kõike teada saada. Riia eesti põhikooli 9. klassi õpilased koostasid Kristjan Jaak Petersoni kohta esitluse, millega osaletakse Tartus emakeelepäeva konverentsil. Connecticuti eesti koolis lõppes aga keeletund hoopis ühise lumesõjaga. Vaat milleni võib viia „Sõnajahi” mäng!

Luksemburgi eesti koolis käis emakeelepäeva puhul lastega kohtumas kirjanik ja luuletaja Sulev Oll. Toronto eesti täienduskooli külastas improteater Impeerium. Stockholmi eesti huvikooli draamaringi õpilased esinesid aktusel Eesti poeetide luulepõimikuga. Stockholmi eesti kooli 9. klassi õpilased esinesid kontsertetendusega „Tartu – teadmiste linn”.

Välis-Eesti koolide ja seltside õpilased loevad ning illustreerivad emakeelenädalal eestikeelseid luuletusi ja muinasjutte, koos vaadatakse eesti filme ning tehakse viktoriine, õpetajad räägivad rohkem Eestist ja eesti keelest, peavad loenguid Kristjan Jaak Petersonist ning mitmesse kooli saabuvad Eestist külalised. Eesti suursaatkonnas Helsingis autasustatakse kirjutamisvõistluse „Minu lugu” silmapaistvamaid autoreid. Helsingi Latokartano põhikoolile läheb külla Võlumaa lasteteater. Petseri lingvistilist gümnaasiumi külastavad Eesti Rahva Muuseumi pedagoogid.

Eesti keelt ja kultuuri on võimalik õppida rohkem kui 70 koolis ja seltsis vähemalt 24 riigis.

Eestist on lähetatud õpetajad Brüsselisse, Luksemburgi, Riiga, Petserisse ja Siberisse Ülem-Suetukki.

Eesti keele ja kultuuri õpet välismaal toetab haridus- ja teadusministeerium rahvuskaaslaste programmist, haridustegevusi aitab ellu viia Eesti Instituut.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!