Astronoomiaprobleemid on pusimiseks jõukohased ka 5. klassi lastele

21. märts 2017 - Kommenteeri artiklit

Infrapunateleskoop SOFIA.

9. märtsil toimunud teisest veebipõhisest astronoomiaviktoriinist võttis osa 1680 õpilast 150 koolist.

Tänavu oodati lisaks 8.–12. klassi õpilastele osalema ka 5.–7. klassi õppureid. Ülesannete koostajatele oli see suur väljakutse, sest 5.–7. klassi õpilased pole koolis veel füüsika õpingutega alustanudki. „Üllatuslikult ei olnud märgata, et nooremad lapsed astronoomiaprobleemidega rohkem hätta jääksid kui vanemate klasside õpilased,” ütleb võistluse korraldaja Tiit Sepp.

Sepa sõnul üllatas korraldajaid ka nooremate klasside õpilaste aktiivne osavõtt. 8.–9.  klassi õpilasi osales 705 ja gümnaasiumiõpilasi 555. „Rõõm tõdeda, et osalejaid oli kõigist maakondadest, nii suurtest linna- kui ka väikestest maakoolidest,” sõnab Sepp.

Kõige nooremate õpilaste seas viis üldvõidu Metsküla algkooli 6. klassi õpilane Silver Nikkel. 8.–9. klassi arvestuses oli parim Merilin Radvilavicius Viimsi keskkooli 9. klassist. Gümnaasiumi arvestuse edukaim oli Toomas Tennisberg Hugo Treffneri gümnaasiumi 10. klassist.

Kõik tulemused on avaldatud võistluse lehel.

Iga vanuseastme võitjale on ette nähtud ajakirja Horisont aastatellimus. Teistest toetajatest premeerib füüsikaleksikon parimaid oma veebipõhise leksikoni kasutusõigustega, TÜ arvutiteaduse instituut akupankade ja mälupulkadega ning Tartu tähetorn raamatute ja mängudega.

Eriauhinnana pakutakse iga vanuseastme kõige aktiivsemale koolile tasuta Tartu observatooriumi külastuskeskuse aktiivõppeprogramme. Nooremas vanuseastmes oli aktiivseim Metsküla algkool, keskmises astmes Sõmerpalu põhikool ning gümnaasiumide arvestuses Võru gümnaasium.

Pulsari toimumist rahastas hasartmängumaksu nõukogu ja korraldas MTÜ Stellaarium koostöös TÜ teaduskooli, TÜ koolifüüsika keskuse ja Eesti füüsika seltsiga. Pulsari korraldamist toetasid Tartu observatoorium, ajakiri Horisont, füüsikaleksikon, TÜ arvutiteaduse instituut ja Tartu tähetorn.

Pulsar toimus veebikeskkonnas. Viktoriin koosnes 40 valikvastusega küsimusest, mille lahendamiseks oli aega 40 minutit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!