Energia avastuskeskusest kostab juba mürtsu ja kärtsu

3. märts 2017 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit

 

28. veebruaril avati Tallinnas energia avastuskeskuses kaks uut heliinstallatsiooni.

Keldrikorrusel on näha ja kuulda koorilaulu eksponaati, mis meenutab väljanägemiselt Paunvere-aegset harmooniumi või vana elektrioreli kasti, kuid seda mängitakse käsi klaviatuuri kohal õhus liigutades. Justkui juhataks mängija dirigendina laulukoori. Kui mängija käsi liigub paremale, kostavad ilusad selged sopranid ja aldid, kui vasakule, siis baritonid ja bassid. Kui käsi liigub alla, muutuvad helid tugevaks ja sügavaks, omandades lausa oreli kõla.

Kes on koorilauluga kokku puutunud, neile meenuvad hoobilt Veljo Tormise kuue-seitsmehäälsed kõlavärvid, mis manavad silme ette maagilise hommikuse metsa ja läbi udulaamade tungivad päikesekiired. Ühesõnaga – on loodud instrument, millega saab koorimuusikat ette mängida.

Eksponaadi autor Aare Baumer märgib, et idee heliinstallatsioonist, mis oleks ühtlasi instrument, mõlkus tal mõttes juba ammu. Mingil määral inspireeris teda 1960. aastatel kasutusel olnud mellotron. See oli klahvpill, millega sai matkida orkestri heli. Kõrgematele klahvidele vastasid viiulid ja flöödid, madalamatele fagotid ja tuubad. Ansambel The Beatles kasutas mellotroni oma kuulsas teoses „Strawberry Fields Forever”. Seda kasutasid ka David Bowie, Led Zeppelin jt. Paraku töötas mellotron magnetofonilintide abil, mis tegi ta väga kohmakaks. Süntesaator vahetas ta välja.

Aare Baumeri installatsioonis on klahvide asemel infrapunakiirguse andurid, mis tunnevad ära mängija käe lähenemise. Salvestatud on 16 eri kõrgusega lauluhäält, on ka pooltoonid. Mitut häält saab ka korraga, laiade akordidena esile kutsuda.

Energia avastuskeskuse teadusteatri saalis on väljas Aare Baumeri teine heliinstallatsioon, mis on kokku pandud Paiste trummitaldrikutest. Taas on tegemist heliinstallatsiooniga, mis on ühtlasi instrument, kus n-ö nuppudele vajutades saab orkestritaldrikuid mängida. Taldrikud on paigaldatud lae alla, sensorid asuvad all suure laua peal riidest katte all. Vajutades üht sensorit, lööb trummipulk lae all suurt taldrikut, vajutades teist, kostab väikese taldriku hele kõlks, kolmas sensor toob esile augulise taldriku kõla jne.

Lastele pakkus heliinstallatsioon suurt huvi. Nad lausa kolkisid laua sisse peidetud sensoreid ja uurisid samal ajal lae alt, missugune taldrik pulgalöögi saab. Stendilt eksponaadi juures saab ülevaate perekond Paiste elust ja tegevusest trummitaldrikute tootjana. Väidetavalt on Paiste kõige kuulsam eesti nimi muusikamaailmas. Tõsi, enamiku muusikute jaoks hääldub see „peisti”, märgiti installatsiooni avamisel.

Uute heliinstallatsioonide pidulikul avamisel esitas Tallinna inglise kolledži rahvatantsurühm popurrii eri maade rahvatantsudest, tehes seda tõeliselt hea hooga. XII noorte laulu- ja tantsupidu läheneb!

 

Vaata ka videosid:


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!