Haridus- ja teadusministeerium ning töötukassa kutsuvad osalema uudse oskuste hindamise testi katsetamises

8. märts 2017 HTM - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusministeerium koostöös töötukassaga katsetab Eestis uudset online-testi „Haridus ja oskused”, mis annab tulevikus igale Eesti inimesele võimaluse hinnata oma oskusi ja nende kasutamist.  Samuti võimaldab test saada tagasisidet oma karjäärihuvide ja võimaluste kohta ning võrrelda ennast sarnaste inimestega Eestis ja mujal maailmas.

Testi on oodatud täitma kõik Eesti inimesed vanuses 16–65 eluaastat, ka need, kes selleks kutset ei ole saanud. Testi täidetakse internetikeskkonnas  ning kasutada tuleb selleks internetibrauserit Firefox 10+ või hilisemat versiooni. Testi täitmiseks kulub umbes 1,5 tundi, millega iga testi täitja annab olulise panuse Eesti inimeste oskuste arendamisse. Tänuks testi täitmise eest loositakse osalejate vahel välja üle saja auhinna. Testi on võimalik täita mai lõpuni.

Testiga saab hinnata noorte ja täiskasvanute infotöötlusoskusi: funktsionaalset lugemisoskust, matemaatilist kirjaoskust ning probleemilahendusoskust tehnoloogiarikkas keskkonnas. Lisaks mõõdetakse muid elus vajaminevaid oskusi ja hinnatakse hoiakuid nt tervise ja heaolu ning karjäärihuvide kohta. Samuti võimaldab test hinnata baasilisi lugemisoskusi neil, kel on raskusi lugemisega. Kuna test on katseline, ei pruugi kõik osalejad saada täitmiseks kõiki testi osi. Testi lõplik versioon valmib 2018. aasta alguseks.

Test on välja töötatud OECD algatusel ja seda kasutatakse praegu seitsmes riigis. Testi aluseks olevas rahvusvahelises täiskasvanute oskuste uuringus PIAAC osaleb aga ligi 40 riiki.
PIAAC uuringust selgus, et sarnaselt Eesti õpilaste tulemustega PISA-s on ka Eesti täiskasvanute lugemisoskus ja matemaatiline kirjaoskus OECD keskmisest kõrgemad. Küll aga vajab arendamist meie probleemilahendusoskus tehnoloogiarikkas keskkonnas.
Lisainfo testi ja PIAAC uuringu kohta siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!