Haridusuudiseid välismaalt

17. märts 2017 - Kommenteeri artiklit

Spikerdamise keeld päädis krahhiga

Kolm Rumeenia majandusteadlast uurisid, mis juhtub, kui vähendada gümnaasiumi lõpueksamil spikerdamist. 2010. aastal oli spikerdamise haripunkt, seejärel paigaldati eksamiruumidesse kaamerad ja teatati meedias, mis ootab ees neid, kes spikerdamisega vahele jäävad.

2012. aastaks vähenes eksamil läbisaanute osakaal poole võrra ehk 43%-ni. Teadlased jõudsid andmeid analüüsides järeldusele, et läbisaanute protsent vähenes eelkõige vaesemate õpilaste hulgas, mis näitab lõhet hariduse omandamisel, vahendab BBC.

Õpetajad suunduvad erasektorisse

Ühendkuningriigis uuriti, miks valisid endised kooliõpetajad eraõpetaja ameti. Küsitleti 2100 eraõpetajat, kellest 74% oli enne eraõpetajaks hakkamist koolis õpetajana töötanud. Selgus, et 67% endistest õpetajatest vahetas ametit tohutu töökoormuse tõttu, 32% lahkus koolist, sest nende õpilastelt oodati liiga kõrgeid testide tulemusi, 18% lahkusid madala töötasu tõttu. Lisaks mainis 13%, et õpilased olid neid halvasti kohelnud. Kõige rohkem vahetasid tööd Londoni õpetajad, vahendab tes.com.

Nobeli laureaat teeb karjääri

Nobeli rahupreemia laureaat, 19-aastane Talibani rünnakust pääsenud pakistanlanna Malala Yousafzai õpib praegu gümnaasiumi lõpueksamiteks. Pakistanis laste rõhumise vastu võidelnud naine omandab haridust Birminghamis.

Talle tehti pakkumine omandada kõrgharidus Suurbritannias tingimusel, et ta saab lõpueksamitel vähemalt kolm A-d ehk kõrgeimat hinnet. Ettepaneku teinud ülikooli nime ei ole teada, aga nõuete täitmisel avaneb neiul võimalus õppida poliitikat, filosoofiat ja majandust, vahendab The Guardian.

Populaarseim õpikoht on Saksamaa

Study.eu uuris, millised riigid on rahvusvaheliste üliõpilaste lemmikuteks. Esikoha saavutas Saksamaa, järgnesid Ühendkuningriik, Holland, Prantsusmaa ja Rootsi. Võrreldi 30 Euroopa riiki järgnevate kategooriate alusel: haridusvõimalused, elamiskulud, elukvaliteet ja karjäärivõimalused samas riigis pärast lõpetamist. Mandri-Euroopa muutub rahvusvaheliste üliõpilaste jaoks järjest ahvatlevamaks, USA-st eemalduvad nad Trumpi, Ühendkuningriigist tulevikus Brexiti tõttu, vahendab The Local.

Eksamiperiood rõhub lapsevanemaid

Suurbritannias korraldas konsultatsioonifirma ComRes BBC Radio 5 jaoks 11−18-aastaste laste vanemate seas küsitluse, milles uuriti, kuidas mõjutab lapsevanemaid nende võsukeste eksamiperiood. Leiti, et eksamid tekitavad lapsevanemates stressi, neljandik muretses ja vaevles unehäireted, 42% tundis, et nad ei ole piisavalt head vanemad, sest ei oska oma lapsi kordamisel aidata, 31% pakkus lastele õppimise eest motivatsiooniks raha. 52% lapsevanematest soovib saada laste aitamiseks tuge ja nõu, kirjutab BBC.

Ülikoolides vohab seksuaalne ahistamine

The Guardian kirjutab, et Ühendkuningriigi ülikoolides on seksuaalne ahistamine võtnud epideemia mõõtmed. Alates 2011/2012. õppeaasta algusest on üliõpilased esitanud vähemalt 169 kaebust ülikooli töötajate vastu, kolleegid on üksteise vastu esitanud kaebusi 127.

Ekspertide arvates on tegemist jäämäe tipuga, sest ohvrid tunnevad, et nad ei saa abi ‒ ülikool eelistab juhtumid maha vaikida, survestab neid vaikima, ja sisejuurdlus ei anna objektiivseid tulemusi. Seega jäävad paljud kaebused esitamata.

Õpetaja sai aastaid topelttasu

Saksamaal juhtus ühel Nordrhein-Westfaleni õpetajal omapärane lugu: ta töötas nelja aasta jooksul nädalas kümme tundi, aga palka maksti 20 tunni eest. Õpetaja ise ei märganud ülemaksmist.

Nii maksti talle nelja aastaga 77 000 eurot rohkem, kui pidanuks. Düsseldorfi kohus otsustas nüüdseks pensionil olevat õpetajat karistada üheksakuulise tingimisi karistusega ja 2500-eurose trahviga pettuse eest. Lisaks peab ta 77 000 eurot tagasi maksma. Ka eelmisel aastal tegeles kohus sarnase juhtumiga, vahendab Der Spiegel.

Haiged lapsed käivad koolis

Saksamaal viivad lapsevanemad üha rohkem haigeid lapsi kooli või lastehoidu, kirjutab Der Spiegel. Seaduse järgi on Saksamaal ette nähtud kümme lapse haiguspäeva aastas, mil lapsevanem töölt puududa võib, kui vanavanemad elavad kaugel ja last ei ole kellegi hoolde jätta.

Lapsehoiu probleem on teravaim suurlinnades. Baierimaal on mõte palgata koolidesse medõed, kelle juurde võib end haigena tundev laps minna ning seal diivanil sooja teed juua ja puhata. Idee rakendamine vajab lisaressursse, seega on mõte alles algfaasis.

Seksuaalkasvatus muutub kohustuslikuks

Inglismaal muutub seksuaalkasvatus õppekava kohustuslikuks osaks, mida rakendatakse alates 2019. aasta septembrist. Teemale lähenetakse, arvestades lapse vanust, näiteks algkoolis räägitakse pigem ohutusest ja inimsuhetest, vanemates kooliastmetes jätkatakse inimsuhetega, millele lisatakse seksiteema. Lisaks käsitletakse sõltuvalt lapse vanusest sexting’u teemat (seksuaalse alatooniga sõnumite saatmine – toim), netipornot ja seksuaalset ahistamist. Lapsevanemal säilib õigus laps soovi korral tunnist eemaldada, vahendab BBC.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!