Haridusuudiseid välismaalt

24. märts 2017 - Kommenteeri artiklit

Puudumise põhjus: perekondlik puhkus

Üha rohkem Ühendkuningriigi lapsi puudub koolist perekondliku puhkuse tõttu, vahendab tes.com.

Eelmisel aastal võtsid rohkem kui 100 000 õpilase vanemad oma võsukese mõneks ajaks koolist ära just puhkuse ettekäändel. Ülemkohus arutab, kas perepuhkus kuulub põhjuseta puudumise alla, mille eest võib lapsevanemat karistada.

Haridusministeeriumi esindaja sõnul ei tohiks lapsevanemad oma võsukesi mõjuva põhjuseta koolist mõneks ajaks ära võtta. Iga puudutud päev vähendab lapse võimalusi saavutada eksamitel häid tulemusi.

Boko Harami ohvrid ei unune

Järgmisel kuul möödub kolm aastat saatuslikust ööst, kui Boko Harami rühmitus röövis Chiboki tüdrukutekoolist Nigeerias üle 270 tüdruku. Põletati õpikuid, ähvardati relvaga. Üks pääsenud tüdrukutest kutsub rahvusvahelist üldsust üles mitte unustama neid tüdrukuid, kes on ikka veel vangistuses.

Hinnanguliselt hoitakse kinni 195 noort naist. Pseudonüümi Sa´a kasutav tüdruk hüppas sõbraga metsas veokilt maha. Nüüd õpivad nad usinamalt kui kunagi varem, kasutades ära võimalust haridust omandada, vahendab BBC.

Kooli jõuavad õigemad maakaardid

Bostoni koolide pilootprojektis asendatakse traditsioonilised Gerhard Mercatori kaardid maailma tõetruumana kujutavate maakaartidega. Kui vanadel kaartidel olid Gröönimaa ja Aafrika sama suured, siis uutel kahanevad USA ja Euroopa; suurenevad India ja Austraalia; Aafrika ja Ladina-Ameerika on kitsamad, aga pikemad; Saksamaa ei asu enam kaardi keskpaigas, vaid veidi põhja pool. Kaartide kujundus ulatub 1973. aastasse, kui Bremeni hobikartograaf Peters Mercatori kaarte täiustas, vahendab Der Spiegel.

Britid hakkavad õppima hiina õpikutest

Hiina matemaatikaõpikuid hakatakse inglise keelde tõlkima ja nende järgi Ühendkuningriigi lapsi õpetama, vahendab The Guardian. Nii loodetakse tõsta õpilaste taset.

Kirjastus HarperCollins sõlmis Shanghai kirjastajatega kokkuleppe, mille kohaselt tõlgitakse 36 hiina matemaatikaõpikut. Hiina linnadest Shanghaist ja Pekingist on pärit mõned maailma parimatest noortest matemaatikutest. Mõni ekspert kahtleb aga projekti edukuses, sest kahe riigi haridussüsteemid ja hindamispõhimõtted on väga erinevad.

Spikerdamise keeld päädis krahhiga

Kolm Rumeenia majandusteadlast uurisid, mis juhtub, kui vähendada gümnaasiumi lõpueksamil spikerdamist. 2010. aastal oli spikerdamise haripunkt, seejärel paigaldati eksamiruumidesse kaamerad ja teatati meedias, mis ootab ees neid, kes spikerdamisega vahele jäävad.

2012. aastaks vähenes eksamil läbisaanute osakaal poole võrra ehk 43%-ni. Teadlased jõudsid andmeid analüüsides järeldusele, et läbisaanute protsent vähenes eelkõige vaesemate õpilaste hulgas, mis näitab lõhet hariduse omandamisel, vahendab BBC.

Õpetajad suunduvad erasektorisse

Ühendkuningriigis uuriti, miks valisid endised kooliõpetajad eraõpetaja ameti. Küsitleti 2100 eraõpetajat, kellest 74% oli enne eraõpetajaks hakkamist koolis õpetajana töötanud. Selgus, et 67% endistest õpetajatest vahetas ametit tohutu töökoormuse tõttu, 32% lahkus koolist, sest nende õpilastelt oodati liiga kõrgeid testide tulemusi, 18% lahkusid madala töötasu tõttu. Lisaks mainis 13%, et õpilased olid neid halvasti kohelnud. Kõige rohkem vahetasid tööd Londoni õpetajad, vahendab tes.com.

Nobeli laureaat teeb karjääri

Nobeli rahupreemia laureaat, 19-aastane Talibani rünnakust pääsenud pakistanlanna Malala Yousafzai õpib praegu gümnaasiumi lõpueksamiteks. Pakistanis laste rõhumise vastu võidelnud naine omandab haridust Birminghamis.

Talle tehti pakkumine omandada kõrgharidus Suurbritannias tingimusel, et ta saab lõpueksamitel vähemalt kolm A-d ehk kõrgeimat hinnet. Ettepaneku teinud ülikooli nime ei ole teada, aga nõuete täitmisel avaneb neiul võimalus õppida poliitikat, filosoofiat ja majandust, vahendab The Guardian.

Populaarseim õpikoht on Saksamaa

Study.eu uuris, millised riigid on rahvusvaheliste üliõpilaste lemmikuteks. Esikoha saavutas Saksamaa, järgnesid Ühendkuningriik, Holland, Prantsusmaa ja Rootsi. Võrreldi 30 Euroopa riiki järgnevate kategooriate alusel: haridusvõimalused, elamiskulud, elukvaliteet ja karjäärivõimalused samas riigis pärast lõpetamist. Mandri-Euroopa muutub rahvusvaheliste üliõpilaste jaoks järjest ahvatlevamaks, USA-st eemalduvad nad Trumpi, Ühendkuningriigist tulevikus Brexiti tõttu, vahendab The Local.

Eksamiperiood rõhub lapsevanemaid

Suurbritannias korraldas konsultatsioonifirma ComRes BBC Radio 5 jaoks 11−18-aastaste laste vanemate seas küsitluse, milles uuriti, kuidas mõjutab lapsevanemaid nende võsukeste eksamiperiood. Leiti, et eksamid tekitavad lapsevanemates stressi, neljandik muretses ja vaevles unehäireted, 42% tundis, et nad ei ole piisavalt head vanemad, sest ei oska oma lapsi kordamisel aidata, 31% pakkus lastele õppimise eest motivatsiooniks raha. 52% lapsevanematest soovib saada laste aitamiseks tuge ja nõu, kirjutab BBC.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!