Helsingis tähistatakse emakeelepäeva

13. märts 2017 Tuglase selts - Kommenteeri artiklit

Emakeelepäev on Soomes elavate eestlaste jaoks oluline tähtpäev. Helsingis tähistatakse seda traditsiooniliselt mitme üritusega.

Päeval viivad Eesti saatkond ja Eesti Maja emakeelepäeva puhul tervituse Latokartano kooli, kus soome-eesti kakskeelsetes klassides õpib üle saja eesti lapse. Koolilastele tuleb seekord külla Võlumaa lasteteater „Kessu ja Tripi” etendusega.
Õhtul jätkuvad pidustused Eesti saatkonnas, kus eestikeelse hariduse selts autasustab kirjutamisvõistlusel „Minu lugu” silma paistnud õpilasi. Seltsi juhatajale Helja Kirberile teeb rõõmu, et võistlus on noorte hulgas järjest populaarsem. Kokku saadeti võistlusele 300 tööd. Lisaks kahes keeles õppivatele Latokartano lastele õpib Soomes eesti keelt emakeelena kaks tundi nädalas veel poolteistuhat last. Võistlustöid tuli pealinnale lisaks Turust ja Tamperest, Keravalt, Hämeenlinnast, Mikkelist, Porist, Lahtist, Hyvinkäält ja Tuusulast.
Emakeelepäeva tähistama kutsutud õpilastele ja õpetajatele ning lapsevanematele räägib Helsingi ülikooli eesti keele professor Martin Ehala sellest, et kui varasemal ajal tähendas välismaal elamine sideme nõrgenemist Eestiga, siis tänapäeval saab ka mujal olles elada eesti sõprade ja kultuuri keskel. Üle kogu maailma oleks nagu tekkinud eesti vallad, mis elavad ja hingavad Eestiga ühes taktis. Martin Ehala mõtiskleb, milline mõju sellel on eesti keele arengule.
Aktusel esinevad eestikeelsete lauludega Elizabeth Krause ja Karoliina Kalda Helsingi eesti laulustuudiost.
Emakeelepäeva korraldavad  Eesti suursaatkond Helsingis ning Eesti Majas tegutsevad eestikeelse hariduse selts, Eesti Instituut, Soome-Eesti seltside liit ja Tuglase selts.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!