Koolijuhid vahetasid ametit

31. märts 2017 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

 

27. märtsil, uue veerandi esimesel päeval, olid neljateistkümne kooli õpilased üllatunud, nähes oma majas ringi kõndimas uut direktorit. Koolijuhid vahetati siiski vaid üheks päevaks ja seda alustavate koolijuhtide arenguprogrammi raames.

Asendusdirektoril oli voli kõigeks, välja arvatud allkirjaõigus. Järva-Jaani gümnaasiumi direktor Raigo Prants kehastus üheks päevaks Haabneeme kooli juhiks.

Kollektiiv võttis mind vastu väga soojalt,” lausus Prants. „Lapsed olid segaduses, aga päeva peale info levis. Kui andsin viiendale klassile tundi, sai asi neile selgeks.”

Asendusdirektorile hakkas silma mitmeid erisusi võrreldes enda kooliga. Vahe on juba hoonetes ja kooli suuruses. Haabneemes on 545 õpilast, Järva-Jaanis 215.

Meil ei helise koolikell ja õpetajate keskmine vanus on kõrgem,” täheldas Prants. „Metoodilisi nüansse nii lühikese ajaga ei tuvastanud. Kogemus oli värskendav, sain kõrvalt vaadata ja tunnetada teistsugust keskkonda. Analüüsime seda isekeskis, kolleegide-direktorite tagasiside on vahetu, aus ja töös abiks.”

Üheks päevaks Järva-Jaani gümnaasiumis Raigo Prantsi kingadesse astunud Hagudi põhikooli direktor Lea Vendik ütles tööpäeva lõpetuseks, et emotsioonid on laes.

Alustavate koolijuhtidena oleme sarnaste vaadete ja soovidega,” lausus Vendik. „Oma tegevusi planeerime õpilasest lähtudes. Vajame enda kõrvale õpetajaid kui juhte, kes on motiveeritud, hea ajaplaneerimisvõimega, valmis loovaks meeskonnatööks ja oma kooli kultuuri kujundamiseks.”

Vendik tõdes, et Järva-Jaani ja Hagudi kool on mitmeski mõttes sarnased. Õpetajad on kaasatud juhtimisse, juurutatud on esimesed sammud muutuvas õpikäsituses, õpetamist ja õppetööd planeeritakse meeskonnas. Mõlemad koolid otsivad oma eripära ja kindlustavad kooli jätkusuutlikku arengut.

Mõtlen tihti, milline võiks olla meie viieteistkümne alustava koolijuhi ühiselt loodud kool,” lisas Vendik. „Usun, et see oleks iga lapse unistuste kool. Unistused motiveerivad! Mõtlen ka seda, et kui oma tööd ja lapsi armastad, pole vahet, kus seda tööd teed. Füüsilisest keskkonnast olulisem on sisu. Lihtsalt õhtuks tahan oma pere juurde tagasi saada!”

Alustavate koolijuhtide programmi veavad HTM ja Innove. Esimese lennu lõpetanud kohtuvad iga kahe kuu tagant ja jagavad oma mõtteid blogis saravadkoolijuhid.wordpress.com.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!