Kuidas laps siia ilma sünnib?

24. märts 2017 Siret Piirsalu, tervishoiu kõrgkooli keeleõppe koordinaator; Ljudmila Linnik, Katrin Klein, Õilme Siimer, tervishoiu kõrgkooli õppejõud-assistendid - Kommenteeri artiklit

Ämmaemanda õppekava üliõpilane Diana Sokolova annab ülevaate lapse sündimisest simulatsioonimetoodikat kasutades. Fotod: Mikhail Bendera, Katrin Klein

 

Tallinna tervishoiu kõrgkool aitab linna lastel inimeseõpetuse ja tervise teemadesse süveneda.

Korraldasime 17. märtsil Tallinna Pae gümnaasiumi neljanda ja Laagna gümnaasiumi kümnenda klassi õpilastele õppepäeva, mille viisime läbi oma kooli kõrgtehnoloogilises simulatsioonikeskuses, kus saab ohtlikke situatsioone nii läbi mängida, et keegi kannatada ei saa.

Õppepäeva tegevusi juhendasid kõrgkooli õppejõud Ljudmila Linnik, Katrin Klein ja Õilme Siimer, kuid koolilaste õpetamisel lõid aktiivselt kaasa ka üliõpilased Keidy-Anet Lavrikov, Hanna-Maria Trei, Diana Sokolova, Sandra Matjash, Kaspar Kärner ning Madis Laos, kes õpivad kas ämmaemanda, õe või tegevusteraapia eriala.

Kuna on gripioht ja puhtad käed aitavad väga palju vähendada nakatumise riski, võeti esimesena ette kätepesu teema ja käte antiseptika A ja O. Selgus, et õigesti käsi pesta ja antiseptikat kasutada polegi nii lihtne, kui arvatakse.

Üliõpilased Keidy-Anet ja Hanna-Maria tutvustasid Pae ja Laagna gümnaasiumi õpilastele ämmaemanda eriala. Üliõpilane Diana Sokolova näitas kõrgtehnoloogilise simulaatori abil, kuidas laps sünnib, ning jagas selgitusi nii eesti kui ka vene keeles. Lapsed said üliõpilaste käest küsida kõike, mis sünnitusega seotud, ning ise simulatsioonis sünnitust ka vastu võtta. Huvilised palpeerisid „raseda” kõhtu, et loote asendit hinnata, võtsid „vastsündinut” sülle, tegid talle esimese läbivaatuse ning panid ta riidesse.

Mängiti läbi ka õnnetusjuhtumeid. Kuna Laagna gümnaasiumi õpilased on läbinud esmaabikoolituse, oli nende ülesanne kiiresti ja õigesti tegutseda ning teisi juhendada.

See õppepäev ei jää viimaseks. Ootame oma majja kõiki vanuserühmi, alates lasteaialastest kuni eakateni. Eelkõige aga julgustame klassijuhatajaid ja inimeseõpetuse õpetajaid meiega kontakti võtma, et üheskoos läbi arutada, missuguseid teemasid ja kuidas neid õpilastele õpetada. Saame pakkuda eelkutseõppe tegevuste käigus nii teoreetilisi teadmisi kui ka nende rakendamist praktikas aktiivõppe meetodeid kasutades. Lähemat infot koostöövõimaluste kohta leiab Tallinna tervishoiu kõrgkooli kodulehelt www.ttk.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!