Linnuhuvilised hakkavad aialinde jälgima

1. märts 2017 Eesti ornitoloogiaühing - Kommenteeri artiklit

Metsvint. Foto: Tiit Külaots

Eesti ornitoloogiaühingu rahvateadusprojekt „Suvine aialinnupäevik” alustab täna oma neljandat hooaega. Ootame aialinnupäevikuga liituma kõiki loodushuvilisi, et üheskoos jälgida meie aedades pesitsevate linnuliikide leviku ja pesitsusedukuse muutusi ning saada uusi teadmisi aialooduse kohta tervikuna.

„Suvise aialinnupäeviku” veebirakendusse saab igaüks luua oma aialinnupäeviku, kuhu saab kirja panna kõik aias kohatud ja pesitsevad linnud ning muud juhuvaatlused selgroogsete, tolmeldajate ning fenoloogiliste tähelepanekute kohta: millal hakkasid õitsema taimed ja millal ilmusid välja esimesed putukad. Kaardirakenduse abil saab jälgida teiste osalevate aedade tulemusi ning salvestada ja välja printida enda päevikusse sisestatud andmed ja elamused.

Kolme tegevusaastaga on „Suvisest aialinnupäevikust” kujunenud Eesti suuruselt teine rahvateadusprojekt, kus mullu osales ligi tuhat loodusvaatlejat, kes panid päevikusse kirja üle 27 200 liigivaatluse. 2016. aastal pesitses „Suvise aialinnupäeviku” projektis osalejate aedades ühtekokku 78 liiki linde (keskmiselt 4,3 liiki), kellest sagedasemad olid kuldnokk, rasvatihane ja linavästrik. Tulemustest selgus, et hea pesitsusaasta oli mullu rasvatihasel, kuid kehvapoolne näiteks metsvindil, linavästrikul ja suitsupääsukesel. Meie rahvuslinnul oli 2016. aastal keskmiselt 4,14 poega, mis on küll palju parem kui 2014. aastal (3,87), kuid kehvem 2015. aastast (4,33).

Põhjalikumalt saab 2016. aasta tulemustest lugeda „Suvise aialinnupäeviku” kodulehelt.

„Suvine aialinnupäevik” 2017 kestab 1. märtsist 8. oktoobrini. Aialinnupäeviku tegemisi kajastab looduskalender.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!