Näitus „Mäng on väikese inimese töö” Tartu Tammelinna raamatukogus

17. märts 2017 Viivi Rae Tartu Maarjamõisa lasteaia vanemõpetaja - Kommenteeri artiklit

Fotod: Viivi Rae

Kui esialgu tuli lastel mängida sellega, mis kätte sattus, näiteks puupulkade ja kividega, siis arheoloogilised leiud mänguasjadest pärinevad juba Induse oru tsivilisatsioonist (u 3000–1500 eKr). 18. sajandil pandi isegi viie-kuueaastased talulapsed lihtsamaid töid tegema, kuid samas algas just valgustusajastust mänguasjade ja laste olulisuse tõus ühiskonnas.

Lasteaed arendab ja õpetab last mängulises keskkonnas. Mängides uurib laps nii elutuid asju kui ka inimsuhteid ja sotsiaalseid rolle ning omandab vajalikud teadmised ja oskused.

Kuna 2017. aasta on laste ja noorte kultuuriaasta, on hea võimalus pöörata lastele rohkem tähelepanu. Laste kunstitöödes väljendub nende arusaam ümbritsevast keskkonnast, mida nad mängides matkivad. Lapsed kujutavad joonistustes rõõmuga oma igapäevast elu, mis koosneb suuresti mängust, ning pedagoogid on märganud, kui huvitavalt lapsed seda teha oskavad. Tartu Maarjamõisa lasteaia pedagoogid pöördusid teiste lasteaiaõpetajate poole üleskutsega saata laste huvitavamad ja mängu iseloomustavad tööd, et koostada neist näitus. Tartu Tammelinna raamatukogus avatud näitusel on väljas 124 lapse tööd. Väljastpoolt Tartut saabus enim töid Saaremaalt Pärsama lasteaiast. Suur tänu kõigile lastele ja nende juhendajatele! Näitus jääb avatuks 29. aprillini.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!