Noored robootikud arendasid loomadest lähtuvaid nutikaid lahendusi

13. märts 2017 - Kommenteeri artiklit

11. ja 12. märtsil toimus Eesti Rahva Muuseumis FIRST LEGO League’i „Loomadest liitlased” hooaja suurejooneline finaalvõistlus. Eesti meistriks tuli Sõmeru avatud noortekeskuse võistkond Triblox. Meister II karika viis koju KG Klemm Kuressaarest. Meistritiitli saanud võistkonnad sõidavad Eestit esindama rahvusvahelisele FIRST LEGO League’i avatud Euroopa turneele Taanis. 

Juhindudes FIRST LEGO League’i põhiväärtustest, osalevad meeskonnad iga-aastasel konkursil, mis koosneb robotivõistlusest ja projektist. Tänavuse konkursi teema oli „Loomadest liitlased”. Uurimisprojekte oli väikelooma teeületuskohtade tuvastamisest, sigadel haiguste ja mesilastel varroa lestade tuvastamisest kuni erivajadustega inimestele mõeldud vibroakustilises teraapias kasutava kassini. Enamik lahendustest oli juhitav üht või teist viisi nutiseadmete kaudu.

Hindajate sõnul on meeskonnad aasta-aastalt oma projektides järjest põhjalikumad. „Otsitakse soovitusi ja kommentaare oma ala spetsialistidelt. Seda nii Eestist (nt keskkonnaametist) kui ka välismaalt. Tallinna reaalkooli meeskond pöördus isegi Harvardi ülikooli valdkonna inimeste poole,“ rääkisid hindajad.

Pealtvaatajatele kõige vaatemängulisema osa, robotimängu võitis Tallinna Kristiine gümnaasiumi võistkond Öökullid, kelle robot kogus 2 minuti ja 30 sekundiga 326 punkti (maksimum 439). Teisi meeskondi edastati pea kolmandiku punktiarvuga.
Öökullide juhendaja Lauri Vilibert: „Kui ühes robotimängus (2 minutit ja 30 sekundit) suudab minu juhendatud meeskonna robot ära lahendada 80% kõikidest võimalikest ülesannetest, siis võin mina käed üles tõsta ja öelda, et mul pole noortele enam midagi õpetada. Sel juhul õpin mina neilt. Selle aasta Öökullide meeskonna robot suudab kolme robotimängu jooksul need 80% ära lahendada. Seega õppimist ja arenemist veel on. Ikka tuleb ka uuel hooajal tagasi tulla võistlema.”

Sel hooajal võttis FIRST LEGO League’i võistlustest osa rekordarv osalejaid. Finaalis osales ligikaudu 300 robotiehitajat 42 meeskonnast, sh Eestist, Lätist, Moldovast ja Itaaliast. Peale meistritiitlite jagati välja veel 13 alamkategooria karikat.

Meister I – Triblox (Sõmeru avatud noortekeskus)

Meister II – KG Klemm (Kuressaare gümnaasium)

Robotimäng I – Öökullid (Tallinna Kristiine gümnaasium)

Inspiratsioon I – Prata Vetra (Jelgava gümnaasium, Läti)

Kohtunike eriauhind – Laagri Unicorns (Laagri huvikool)

Lennukas tiim – Laagri Darkside (Laagri huvikool)

Meeskonnatöö I – Vilexodus (Viljandi Kesklinna kool)

Mehaanika I – SkyNet (Biblioteca Publica Raionala Causeni, Moldova)

Esitlus I – Tamsa (Tamsalu gümnaasium)

Hindajate eriauhind – Reaali Mesilased (Tallinna reaalkool)

Programmeerimine I – Termin@tors (Narva Kesklinna gümnaasium)

Innovaatiline lahendus I – Elisa robootikaring (Elisa Eesti AS, Tallinn)

Sõbralik professionaalsus I – Rakke Robootikud (Rakke kool)

Strateegia ja innovatsioon I – ISMART (Ogogo huvikool, Tallinn)

Uurimistöö I – THIS IS MADE OF BRICKS (Tartu Kesklinna kool).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!