Rahvusvahelise kabe maailmameistrivõistlused toimuvad esmakordselt Eestis

31. märts 2017 - Kommenteeri artiklit

Maailma kabeföderatsiooni (FMJD) liige Eesti kabeliit on tänavu rahvusvahelise kabe maailmameistrivõistluste korraldaja.  Võistlused toimuvad Tallinnas Euroopa hotellis. Osalema oodatakse 100 tippmängijat ligi 50 riigist.

„Eestit nähakse maailmas suure innovaatorina, kes on vaatamata väikesele rahvaarvule eesrindlik väga paljudes valdkondades,” ütles FMJD president Harry Otten. „Ettevalmistused eelseisvateks võistlusteks sujuvad väga hästi ja kindlasti jäävad võõrustajatega rahule kõik osavõtjad.”

„See on Eesti kabeliidule suur au ja võimalus näidata Eestit kui tipptegijat maailma areenil,” rääkis kabeliidu president Tarmo Tulva. „Ka Eesti kabetajate jaoks on erakordne võimalus sellisel üritusel osaleda. Varem on Tallinnas kahel korral peetud Euroopa meistrivõistlusi (2008. ja 2014. aastal) ja mitmeid muid tiitlivõistlusi, aga nii suure mastaabiga ürituse korraldusõigust pole Eesti kabeliidule varem usaldatud.”

Korraldajamaalt pääsevad võistlustele osalema kaks nais- ja vähemalt kolm meesmängijat. Eelmine MM toimus 2015. aastal Hollandis Emmenis. Tippriikidena ongi viimased kaks kümnendit korraldusõiguse omavahel ära jaganud Holland ja Venemaa. Kabemaailma suuri nimesid on aga oodata lisaks Kanadast, Ukrainast, Elevandiluurannikult, Brasiiliast, Lätist, Kongost jpm riikidest.

Tänavu oktoobris korraldatav rahvusvahelise kabe MM toimub Eestis esmakordselt. Varem on Eestis korraldatud noorte maailmameistrivõistlusi, kuid õigus maailma absoluutne liider välja selgitada anti Eesti kabeliidule esmakordselt. „Kindlasti aitas sellele kaasa 2013. aastal Tallinnas edukalt peetud tiitlimatš, kus valitsev maailmameister A. Georgiev alistas 2009. meistri, A. Shvartsmani,” tõdes Euroopa kabekonföderatsiooni president Janek Mäggi.

Kabe maailmameistrivõistlused toimuvad iga kahe aasta tagant. Osalejaid on oodata ligikaudu 50 riigist. Võistlus toimub rahvusvahelise kabe reeglite järgi, mida mängitakse erinevalt meil laialt levinud Vene kabele sajaruudulisel laual. Vene kabe reeglitega võrreldes on reeglites vaid üksikud erinevused.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!