Sisekaitseakadeemia tähistab 25. tegevusaastat

30. märts 2017 Sisekaitseakadeemia - Kommenteeri artiklit

Täna tähistab sisekaitseakadeemia oma 25. aastapäeva piduliku kontsertaktusega Nordea kontserdimajas. Akadeemia enam kui 10 000 vilistlast on vundamendiks kõigile Eesti sisejulgeolekuasutustele.

Akadeemia möödunud aasta arengukavas võeti vastu ambitsioonikas plaan kujuneda Euroopa juhtivaks siseturvalisuse õppe- ja teaduskeskuseks. Muuhulgas eeldab see uue õppekeskuse rajamist, mis on kavandatud Piritale, kuid mille väljaehitamine on viimastel kuudel sattunud küsimärgi alla. „Samal ajal kui sisekaitseakadeemia koguneb täna õhtul pidulikule juubeliaktusele, arutab Vabariigi Valitsus selle üle, kas akadeemia peaks oma tegevust suuremas või väiksemas mahus jätkama hoopis Narvas,” tunnistas siseakadeemia rektor Katri Raik kokkusattumust. Rektori sõnul ootab akadeemia pere otsust ja soovib jätkata oma kooli arendamist. „Narva kolimine tähendab ühe kooli sulgemist ja Narvas teise rajamist. See toob paratamatult kaasa löögi hariduse kvaliteedile,” on rektor murelik.

Esialgse nimega Eesti Sisekaitse Akadeemia asutati 1992. aasta aprillis. Sellega pandi alus maailmas unikaalsele õppeasutusele, mis koondab siseturvalisuse spetsialistide koolituse kogu riigis ühte õppeasutusse ning pakub õpet nii kutse-, rakenduskõrghariduse kui ka magistritasemel. Tasemeõppega paralleelselt toimub sisekaitseakadeemias erialane teadus-, arendus- ja innovatsioonitegevus ning korraldatakse täienduskoolitust.

Praegu omandab sisekaitseakadeemias haridust 916 õppijat, neist 244 kutse- ja 672 kõrgharidusõppes (sh 112 magistranti). Täienduskoolitustel osalejate arv ulatub  ligikaudu 10 000 inimeseni aastas. Kaheteistkümnes gümnaasiumis üle Eesti toimub akadeemia eestvedamisel sisekaitseline eelkoolitus. Töötajaid on akadeemias 219, sh 81 korralist õppejõudu. Lisaks panustab õppetegevusse üle 200 külalisõppejõu, kellest suurem osa töötab mõnes sisejulgeolekuasutuses. Sisekaitseakadeemia koosneb viiest õppeüksusest: päästekolledž, politsei- ja piirivalvekolledž, justiitskolledž, finantskolledž ning sisejulgeoleku instituut. Õppetöö toimub Tallinnas, Paikusel ja Väike-Maarjas.

Sisekaitseakadeemia vilistlasi on kokku üle 10 000. Lõpetajatele on peamised tööandjad politsei- ja piirivalveamet, päästeamet, maksu- ja tolliamet, vanglateenistus ja häirekeskus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!