Tartu ülikooli magistrant võitis rahvusvahelisel konverentsil parima uurimuse tunnustuse

2. märts 2017 - Kommenteeri artiklit

Informaatika magistrant Joonas Lõmps osales jaanuari lõpus Hispaanias rahvusvahelisel konverentsil „Multimedia, Scientific Information and Visualization for Information Systems and Metrics” ning pälvis oma jaapanikeelsete käsikirjaliste hieroglüüfide visuaalse arvutituvastuse eest parima uurimistöö auhinna.

Lõmpsi töö sisu on käsikirja digitaalse tuvastuse täpsuse tõstmine, kasutades selleks matemaatilise vormiõpetuse operatsioone. Konkreetne uurimus keskendub jaapanikeelsete hieroglüüfide käsikirjalistele tekstidele, luues neist arvutite ja nutiseadmetega pilttuvastusi.  Tegemist on kontekstivaba ja ainult visuaalsele sisendile toetuva tuvastusega, mille käigus arvuti tunneb ära tähemärgi selle kuju järgi.

Joonas Lõmpsi sõnul võimaldab rakendus näiteks eraldada piltidest teksti ja tähti, lihtsa vaevaga digiteerida mahukaid dokumente või siis näiteks Jaapanis reisides tõlkida silte. „Tulevikus on plaanis välja arendada ka konkreetne nutitelefoni rakendus, millega saab reaalajas teha näiteks jooksvalt tõlkeid jaapani hieroglüüfidest,” rääkis Lõmps.

Töö juhendaja hajussüsteemide lektor Amnir Hadachi sõnul on tegemist suunda näitava uurimusega, sest see andis esimesena selles valdkonnas kätte teadmise, et tegemist on üldse uurimisväärse teemaga ning millised visuaalse tekstituvastuse võtted kõige tulemuslikumad on. „Pikas perspektiivis on sellise pildituvastuse rakendusvõimalused näiteks isesõitvas transpordis sõidukitele asukohtade tuvastamine,” selgitas Hadachi.

Arvutiteadlastele aitas andmeid ehk käsitsi kirjutatud hieroglüüfe koguda Tartu ülikooli jaapani keele õpetaja Eri Miyano.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!