TTÜ ja maanteeamet asuvad ühiselt välja töötama Põhjamaade kliimasse sobivat päikesepaneelidega teekatendit

6. märts 2017 TTÜ - Kommenteeri artiklit

Tallinna tehnikaülikool hakkab koostöös maanteeametiga töötama välja päikesepaneelidega varustatud teekatendit. Teadusprojekti „Nordic e-Pavement” suurim väljakutse on leida Põhjamaade kliimasse sobivaimad taastuvenergiat tootvad teekatendi lahendused. 

Koostöös arendatakse välja kaks e-katendi demopaneeli koos energiasalvesti ja elektrit tarbiva rakendusega, milleks võib olla valgusfoor, LED-tänavavalgusti, valgustatud liiklusmärk vms. Projektis valminud päikesepaneelidega e-katendi näidis paigaldatakse TTÜ Mektory maja ette selle aasta sügiseks. Projektis osalevad teedeehituse, materjali- ja energeetikateadlased ning üliõpilased.

Maanteeamet kutsub abituriente juba sel sügisel valima õppimiseks teedeehituse eriala, kuna lähitulevikus on oodata palju suuri tee-ehitusprojekte. Koos teede arendusega muutub ka liikluskeskkond üha nüüdisaegsemaks ja IT-ga integreerituks. Tulevikutehnoloogiaid silmas pidades püütakse juba varakult tulevasi insenere koos TTÜ-ga ette valmistada.

Tehnikaülikoolist on projekti kaasatud Mektory,  inseneriteaduskonna ehituse ja arhitektuuri instituudi teedeehituse ja geodeesia uurimisrühm, materjali- ja keskkonnatehnoloogia instituudi polümeeride- ja tekstiilitehnoloogia teaduslabor ning keemiliste kiletehnoloogiate teaduslabor. Lisaks osaleb projektis Tallinna tehnikakõrgkool.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!