Usundiõpetuse olümpiaadil arutati, kas president peaks kirikusse minema

21. märts 2017 - Kommenteeri artiklit

Robert Bunder, Rahel Toomik (tagumine rida), Karel Paan, Brigita Maria Raave ja Johanna Maria Tõugu. Foto: Liina Raudvassar

17. ja 18. märtsil toimus Tartu ülikooli peahoones usundiõpetuse olümpiaad, kus osalejad pidid kirjutama lühiessee, lahendama religioone käsitlevat testi ja tulema toime keerukate religioosset ja eetilist dilemmat sisaldavate lähteülesannetega.

Usundiõpetuse olümpiaadile olid ennekõike osalema oodatud gümnaasiumide õpilased, aga teretulnud olid ka põhi- ning kutsekoolide õppurid. Olümpiaad koosnes kahest voorust. Esimese vooru ülesanne oli religiooniteemaline essee, mis tuli korraldajatele saata 6. veebruariks. Töid laekus 17, mille põhjal valis žürii teise vooru jätkama kümme õpilast. Essee hindamisel lähtuti teema lahtimõtestamise ja analüüsi oskusest, kuid arvestati ka teemakohaste allikate kasutamist, kriitilist mõtlemist ja vormi korrektsust.

Iga õpilane sai võimaluse tutvustada oma esseed ning vastata komisjoniliikmete küsimustele selle kohta. Lisaks tuli sooritada eri religioone käsitlev test ning kirjutada lühiessee teemal „Reformatsioon 500”. Veel tuli noortel ette valmistada ja komisjoni ees kaitsta loosiga tõmmatud religiooniga seotud lähteülesanne. Lähteülesanneteks olid näiteks järgmised.
* Kuidas tutvustada oma religioosset maailmapilti tulnukale?
* Kas president peaks kirikusse minema?
* Kuidas suhtuda religioossetel argumentidel vabasurma minekusse?

Žürii kuulutas võitjaks Hugo Treffneri gümnaasiumi abiturient Robert Bunderi. Teise koha sai Rahel Toomik (Hugo Treffneri gümnaasiumi 12. klass) ja kolmas oli Eerik Sven Puudist (Tallinna ühisgümnaasiumi 11. klass). Täielikud tulemused leiab olümpiaadi lehelt.

Žürii esimees Rolan Karo tunnistas, et juba aastaid toimuva usundiõpetuse olümpiaadi tase oli tänavu ühtlaselt kõrge. „Ei olnud ühtegi nõrka võistlejat. Oli üllatavalt tugev grupp,” kinnitas Karo. „Kui midagi soovitada neile, kes valmistuvad tuleval aastal olümpiaadiks, siis tasuks töötada oma usundiõpetuse õpiku ja tööraamatuga, sest seal leidub palju seda, mida küsitakse,” andis Karo juhiseid nendele, kes plaanivad tulevikus olümpiaadist osa võtta.

Olümpiaadi toimumist rahastas haridus ja teadusministeerium, koordineeris TÜ teaduskool ning toetasid siseministeerium ja Eesti kirikute nõukogu


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!