35. aastapäeva tähistav Tartu Descartes’i kool käib ajaga kaasas, kuid hindab ka traditsioone

18. apr. 2017 Tartu Descartes'i kool - Kommenteeri artiklit

Tallinna Descartes’i kooli koor.

Descartes’i kool, Descartes’i lütseum, 15. keskkool – eri põlvkondi kõnetab erinev nimi, aga kooli hing on sama – ikka loovust ja loomingulisust, keeli ja kultuure, tervislikke eluviise ja koolirõõmu väärtustav. Sel nädalal tähistab kool 35. aastapäeva.

Kooli direktor Jaan Reinson ja õppealajuhataja Piret Paatsi ütlesid, et hoolimata aastatest on kool igavesti noor, sest iga aasta toob uued õpilased ja see hoiab ka õpetajad nooruslikud. „Meie kool on alati olnud tegutsemistahteline ja loominguline, sellest on välja kasvanud tugevad traditsioonid,” sõnas Reinson.

Paatsi lisas, et samas on oluline kooli arenemine koos ajaga. „Kool peab ikka vaatama ettepoole. Traditsioonid ja uuendused peavad olema tasakaalus. Usun, et meil on need asjad päris hästi paigas,” ütles ta.

Prantsuse keel muudab koolielu värvikamaks

Tartu Descartes’i kooli üks eripära on, et prantsuse keelt õpitakse alates 4. klassist. Prantsuse keele õpetamist on peetud nii kooli edasiviivaks jõuks kui ka komistuskiviks. Ühest küljest sellist võimalust Eestis palju ei ole, teisalt peljatakse keele õppimist raskeks.

Descartes’i kooli elurütm on aga selline, et prantsuse keelt õpitakse mängu kaudu – koolis tegutseb prantsuse keele koor, üle kümne aasta astusid õpilased prantsuse keele konkursil lavale näidenditega, sel kooliaastal sai alguse prantsuskeelsete kultuuridega seotud töötubade päev ja igal aastal kohtuvad õpilased eakaaslastega Prantsusmaal asuvast Carcassone’i koolist.

Suure kogemusepagasiga algklassiõpetaja Kaja Kivisikk ütles, et paljud Descartes’i kooli vilistlased on just tänu prantsuse keele oskusele elus väga palju saavutanud. „Kultuuri- ja keelepagas, mille õpilased siit saavad, on hindamatu väärtusega. Minu arust on kooli suurim väärtus see, et me õpime ja õpetame iseseisvalt mõtlema, otsuseid langetama,” sõnas ta.

Muutuv maailm toob järjest uusi väljakutseid

Kivisikk nentis, et 35 aastat on ühe kooli jaoks paras noorukiiga – pole enam poisikesed, et mõtlematult tegutsema tormata, aga samas on mõnikord soov isepäine olla – kui vaja, siis ka eksida. „Kõik selleks, et ikka paremat otsida ja leida,” ütles ta.

Kooli direktori Jaan Reinsoni sõnul on nii Descartes’i kui ka kõigi teiste koolide suur väljakutse kogu inimkonna ees see, kuidas tulla toime järjest kiiremini muutuvas maailmas.

„Kool on ja peab ka tulevikus olema koht, mis kätkeb endas kindlustunnet tänase ja homse suhtes, kus kehtivad teatud reeglid, mis ei muutu üleöö. Seetõttu ei saa kool minna kaasa iga uuendusega. Peame valima ja olema kindlad, et uuenduse elluviimisel muutub midagi paremaks. Kooli puudutab see eelkõige tehnoloogia ülikiire arenguga kaasaskäimisel,” mõtiskles ta ja lisas, et üks väljakutse on ka lähiajal eesseisev võõrkeelte õpetamise süsteemi reformimine, et tagada ka teistele võõrkeeltele koht ja eluõigus inglise keele kõrval.

Kontsertetendus toob lavale nii õpilased kui ka õpetajad

Muutuste üle mõtiskleb ka kooli 35. aastapäevaks loodud kontsertetendus „Kool muutuvas ajas”, kus astuvad lavale nii koorid, iluvõimlejad, etlejad kui ka õpetajate ansambel. Vaatajateni tuuakse kolm vaatust eri aegadest: 15. keskkoolist, Descartes’i lütseumist ja Descartes’i koolist.

Ajastute erinevustele saab kaasa elada kooli (Anne 65, Tartu) aulas reedel, 21. aprillil algusega kell 17 ja laupäeval, 22. aprillil algusega kell 16. Laupäeval jätkub õhtupoolik vilistlaste kokkutulekuga. Täpsem info leitav kooli kodulehelt või Facebookist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!