Aialinnuvaatlejad aitavad teha rahvateadust

28. apr. 2017 Eesti ornitoloogiaühing - Aialinnuvaatlejad aitavad teha rahvateadust kommenteerimine on välja lülitatud

Linavästrik. Foto: Tiit Külaots

Enam kui 800 aialinnuvaatlejat on kahe kevadkuu jooksul kogunud juba ligi 13 000 vaatluskirjet aialindude ja -looduse kohta. Nad osalevad Eesti ornitoloogiaühingu (EOÜ) rahvateadusprojektis „Suvine aialinnupäevik”, mille eesmärk on jälgida meie aedades pesitsevate linnuliikide leviku ja pesitsusedukuse muutusi ning saada uusi teadmisi aialoodusest. Kuna aialindude pesitsusperiood alles algab, on kõik loodushuvilised, kelle aias linnud pesitsevad, oodatud liituma!

Suvise aialinnupäeviku veebirakendusse  saab igaüks luua oma aialinnupäeviku, kuhu saab kirja panna kõik aias kohatud ja pesitsevad linnud ning muud juhuvaatlused selgroogsete, tolmeldajate ning fenoloogiliste tähelepanekute kohta: millal hakkasid õitsema taimed ja millal ilmusid välja esimesed putukad. Kaardirakenduse abil saab jälgida ka teiste osalevate aedade tulemusi.

Taolise rahvateadusprojekti tähtsus seisneb selles, et iga osaleja saab anda jõukohase panuse suuremahulise andmebaasi loomiseks, mille analüüsimine annab parema ülevaate kuldnoka, suitsupääsukese, linavästriku ja paljude teiste armastatud lindude käekäigust erinevates Eesti piirkondades. See on ka ainus mõistlik viis, kuidas koguda andmeid aedadest, kuhu teised seired muidu ei ulatu.

„Tänu aialinnuvaatlejatele oleme teada saanud, et kuigi meie rahvuslinnu pesitsusedukus on Eesti eri piirkondades väga erinev, on see praegu siiski märgatavalt madalam kui 1990. aastatel,” kommenteeris EOÜ direktor Andres Kalamees. „Mida toona peeti kehvapoolseteks pesitsusnäitajateks, peame paraku tänapäeval pidama juba päris headeks.”

Tänavu on selgunud, et külma aprillikuu tõttu on aedades tavapärasest oluliselt vähem kohatud linavästrikku. „Sügisel aialinnupäeviku kokkuvõtteid tehes saamegi teada, kas see viitab linavästriku ilmateadlikule käitumisele ja nad on alles poolel teel või tähendab see seda, et sel toredal sabaviibutajal on väga raske aasta,” kommenteeris Suvise aialinnupäeviku koordinaator Meelis Uustal.

Põhjalikumalt saab varasemate aastate tulemustest lugeda Suvise aialinnupäeviku kodulehelt. Suvine aialinnupäevik 2017 kestab 1. märtsist 8. oktoobrini. Aialinnupäeviku tegemisi kajastab looduskalender.ee.